Política

El Parlament britànic pren avui la decisió definitiva

S’espera una votació molt ajustada en què els laboristes rebels seran clau

L’oposició es trenca perquè Corbyn no vol oferir l’opció del segon referèndum

En una sessió extraordinària, la primera que se celebrarà en dissabte des de la guerra de les Malvines, Westminster prendrà avui la decisió definitiva sobre el Brexit i votarà l’acord de Boris Johnson amb la Unió Europea. La sessió s’obrirà a dos quarts d’onze amb un discurs del primer ministre en què s’espera que doni un ultimàtum als diputats: “O el meu acord o res.” La UE ha dit que el pla B és sortir sense acord el 31 d’octubre. Després començarà un debat, sense límit de temps, i al final es votarà.

S’espera un resultat molt ajustat. El Parlament britànic té 650 diputats, però no voten ni els set republicans del Sinn Féin (que es neguen a trepitjar Westminster) ni el president de la cambra, John Bercow, i els seus tres assistents. Votaran 639 diputats. Per tant, Johnson ha d’aconseguir 320 vots. Està en minoria i només té 287 diputats. És a dir, necessita que tots els seus diputats segueixin la disciplina de partit i, a més, aconseguir 33 vots fora.

Entre els 287 diputats tories, hi ha els 28 brexiters radicals del Grup Europeu de Recerca (ERG), coneguts com “els espartans”, que no volen fer cap concessió a la UE i que acostumen a associar el seu vot als unionistes nord-irlandesos del DUP. Aquests 28 són els que van tombar l’acord de Theresa May. Tot i que el DUP hi votarà en contra, s’espera que aquests donin suport a Johnson.

Els 33 diputats que li faltarien els hauria d’aconseguir entre els 21 rebels conservadors expulsats del partit el mes passat per haver-se oposat al Brexit sense acord. Dels quals, nou ja han dit que votaran que sí; tres, que no, i els nou restants encara no ho han decidit.

Johnson ha perdut els deu diputats del DUP, els seus socis de govern, que han estat els grans sacrificats per poder aconseguir l’acord amb la Unió Europea. El DUP s’oposava al trasllat de la frontera al mar que separa Irlanda de la Gran Bretanya i exigia el dret a vet a l’hora de decidir la futura relació amb la UE. No només no s’abstindran, sinó que hi votaran en contra.

També vol convèncer els dinou laboristes euroescèptics disposats a rebel·lar-se contra Jeremy Corbyn, el seu líder. Corbyn els ha ordenat votar contra l’acord perquè considera que no protegeix els drets dels treballadors ni el medi ambient. I quedarien alguns diputats independents. Qualsevol vot podria ser decisiu.

Laboristes, nacionalistes gal·lesos i escocesos i liberaldemòcrates també han anunciat que hi votaran en contra. Avui hi haurà una manifestació massiva fora del Parlament per demanar el segon referèndum. L’oposició vol incloure una esmena a la moció de Johnson per obligar-lo a sotmetre l’acord a un referèndum confirmatori. Bona part dels laboristes el volen, però Corbyn, que sempre s’ha mostrat molt ambigu pel que fa al Brexit, s’hi oposa.

“Tinc la sospita que els laboristes estarien contents veient com es tira endavant l’acord”, va criticar la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que refermava així la divisió de l’oposició.

LA XIFRA

33
vots
ha d’aconseguir Johnson fora del seu partit per guanyar la votació d’avui al Parlament britànic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona