Política

la crònica

La dignitat es debat a l’aula

Als centres d’educació secundària hi havia vaga convocada per més d’un dia. A l’institut de Sils, per exemple, dijous els alumnes de tercer i quart d’ESO ja van interrompre majoritàriament l’activitat lectiva per anar a protestar per la sentència del Tribunal Suprem. Ahir, a les vuit del matí, només 24 dels 330 alumnes matriculats aquest curs entraven a classe a l’edifici, construït amb barracons des de fa onze cursos.

Un dels integrants de l’equip directiu de l’institut explica que el centre treballa per la innovació pedagògica i pels valors des del seu naixement. Hi ha tres línies des de primer fins a quart d’ESO, amb una mitjana de trenta alumnes per aula. De la possible vaga se’n va parlar abans de la sentència. A primer, segon i tercer tenen dues hores de tutories a la setmana i a quart, una.

D’aquestes dues hores, una serveix per treballar “la cohesió”, assenyala el professor i l’altra se sol destinar a debatre qüestions en format d’assemblea. La sol·licitud de fer vaga va sorgir de les reunions de tutoria i va ser una proposta formal del consell d’alumnes, que integren representants de les tutories i representants dels alumnes. Després de la decisió de Marchena i la resta, i les penes de gairebé 100 anys per als polítics i líders d’entitats, la vaga estudiantil dels joves de Sils ja va ser oficial.

El centre demana als alumnes que facin un recompte de la convocatòria. Dijous hi va haver al migdia una manifestació de protesta a Sils, ja que molts dels adolescents no tenen facilitats o la possibilitat de desplaçar-se a les concentracions de Girona. L’equip directiu va demanar als joves mobilitzats que els donessin dades de seguiment. Ahir el seguiment de la vaga va ser majoritària (un 92% dels escolars no van anar a classe). De professors, només en van treballar 6 de 33. El curs passat, el centre ja havia parat l’activitat lectiva per protestar a favor de la igualtat de gènere (vaga feminista) i en contra del canvi climàtic.

A la capital de la Selva, Santa Coloma de Farners, els comerços estaven majoritàriament tancats i les botigues de la rambla (carrer Pare Lluís Rodés) no havien apujat les persianes, a primera hora del matí. Més d’un establiment va penjar el cartell “Tancat per dignitat”, amb el logo de l’associació local de comerciants. L’exalcalde Antoni Solà passejava a prop de la plaça Farners i feia petar la xerrada amb els veïns.

Però hi havia gent que es resistia a no fer caixa per un dia. Un dels negocis a prop de la biblioteca Joan Vinyoli tenia un cartell anunciant que estaria tancat fins a les sis de la tarda. De fet, a les deu, però, hi havia molta gent menjant o bevent alguna cosa a dins, i la porta exterior estava mig tancada (o mig oberta).

La majoria dels ajuntaments havien anunciat serveis mínims. La majoria d’esforços van ser per garantir les llars d’infants, va explicar l’alcaldessa, Susagna Riera (Junts). La batllessa tenia ahir, entre altres assumptes a tractar, una reunió amb representants del comitè d’empresa de l’Ajuntament. Hi havia atenció a la ciutadania i al registre de l’Ajuntament, a diferència del consistori de Vilobí d’Onyar, on “per dignitat democràtica” tot estava tancat i barrat. L’alcaldessa, Cristina Mundet (Independents de la Selva), va fer el tram de la Marxa de la Llibertat entre Premià i Barcelona.

A la comarca hi va haver talls a les carreteres de més trànsit. A l’eix transversal (C-25) a primera hora no van poder passar cotxes en direcció a Girona a l’altura de Santa Coloma. També hi va haver anormalitat a la C-63 a Anglès i, cap al migdia, a l’A-2 a Riudellots, en direcció nord. A la tarda hi va haver concentracions de protesta al davant dels ajuntaments. Va ser el cas de Lloret i Santa Coloma, entre molts d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona