Política

La mobilització s’estén per tot Catalunya com una taca d’oli

Tarragona, Lleida i Girona apleguen les concentracions més multitudinàries al matí i a la tarda

Els manifestants també omplen les places de Vic, Tortosa i Manresa

Tot i la multitud de catalans que ahir es van desplaçar fins a Barcelona, encara n’hi havia molts més, milers, que van sortir a protestar i van omplir, al matí i a la tarda, les places del molts pobles i ciutats. Prop de 60.000 persones, segons els Mossos d’Esquadra, es van manifestar al matí davant de la Delegació de la Generalitat de Girona per la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la IAC. Una de les manifestacions més massives, que iguala la participació de la del 3 d’octubre del 2017. En acabar la lectura dels manifestos dels dos sindicats convocants es va iniciar la marxa lenta pels carrers sota la mirada atenta de l’helicòpter i amb les proclames independentistes contra la dura sentència del Suprem i a favor dels presos i exiliats polítics. A la tarda, unes 2.000 persones, segons els Mossos d’Esquadra, es concentraven davant dels jutjats de Girona en una convocatòria feta pels CDR amb l’objectiu de reclamar la llibertat de dos dels detinguts per aldarulls.

Milers de manifestants, unes 30.000 persones, segons el calcul de la Guàrdia Urbana de Lleida, col·lapsaven la ciutat en una xifra rècord mai vista. La manifestació va omplir de gom a gom l’avinguda Balmes i part de l’avinguda Prat de la Riba, on es van concentrar els prop de 300 tractors que, segons Unió de Pagesos, es van sumar a l’aturada, vinguts de localitats properes a la capital del Segrià i que van encapçalar la manifestació. En acabar, un grup de persones es van traslladar fins a la Subdelegació del Govern espanyol, blindada pels cossos policials. Els moments més tensos de la jornada, però, es van viure al matí davant la presó de Lleida, quan els manifestants s’hi van traslladar sota la vigilància del cordó policial dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Allà, amb crits i consignes, van reclamar l’alliberament del detingut empresonat dimarts per aldarulls.

La Guàrdia Urbana de Tarragona calculava ahir en 10.000 persones el nombre de participants a la manifestació que es desplaçava des de la plaça Tàrraco fins a la plaça de la Font. Els convocants van llegir un manifest en què reclamen el dret a decidir el futur del poble de Catalunya a través de les urnes i van donar veu a alguns familiars dels detinguts aquests dies. Al matí ja havien pres els carrers els estudiants, que van acabar la seva protesta sumant-se a la convocatòria dels sindicats per la vaga general. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a l’inici de l’acte, va donar suport a la vaga i destacava que “davant la involució és lògic que la gent surti al carrer”. Els veïns de Tàrrega també van decidir sortir a protestar al carrer omplint la plaça Major.

A Manresa, prop de 10.000 persones van sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos independentistes i van omplir la plaça Major, que va quedar petita, on es va llegir un manifest crític amb les últimes actuacions policials. En acabar, un grup va traslladar la protesta a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil, on van cantar proclames contra les forces d’ocupació. A Tortosa els manifestants també es van desplaçar al matí fins a la caserna de la Guàrdia Civil sota la vigilància del cordó policial dels Mossos d’Esquadra. La plaça de Vic, i també altres places de moltes poblacions, es va omplir de manifestants per reclamar la lliberat dels líders independentistes.

PícnicxRepública envolta la Sagrada Família

Ahir al vespre la convocatòria a través de les xarxes socials de PicnicxRepública concentrava els esforços a mantenir tallat el pas de la Jonquera animant als seus seguidors a anar-hi a passar la nit. De bon matí però l’acció no violenta que s’anunciava es situava al polígon de Tordera, on van ser desallotjats pels cossos policials, i una segona convocatòria que tenia lloc a Bagà. L’objectiu del dia però era reunir el màxim de gent per envoltar els carrers i els accessos de la Sagrada Família. Això va passar al migdia quan centenars de persones s’hi presentaven, seguint les ordres a través de les xarxes, per ocupar carrers i els accessos a l’edifici. Es van repartir fulletons informatius als turistes que al cap d’una estona eren informats pels panells electrònics situats als accessos que es tancava el recinte per motius de seguretat. Els manifestants van col·lapsar primer les portes d’accés asseguts al davant i cridant consignes independentistes obstaculitzant l’entrada i després fan fer el mateix a la sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona