Política

La Moncloa apel·la al diàleg mentre porta al TC el pla d’exteriors

Sánchez acusa Torra de “frivolitzar amb la violència” i evita valorar la vaga, que considera un dret

Celaá justifica recórrer a l’alt tribunal per deslleialtat constitucional

El govern en funcions de La Moncloa, amb el president Pedro Sánchez al capdavant, però també la ministra portaveu, Isabel Celaá, i el d’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, van insistir molt ahir a posar de manifest la coordinació dels cossos policials lloant la tasca dels Mossos amb el poc dissimulat objectiu de desgastar encara més el govern de la Generalitat i també ho van aprofitar per atacar la proposta del president Quim Torra d’exercir en aquesta legislatura el dret a l’autodeterminació. Sánchez el va instar a “obrir una nova etapa” respectant la legalitat un cop tancada la de la judicialització, que indica “els límits” a un “suposat dret a l’autodeterminació”, mentre que Celaá va destacar a la cadena SER que Torra és “una de les persones més aïllades de Catalunya” i el va animar a no repetir els errors de l’octubre del 2017.

Però després de reconèixer que des l’executiu espanyol s’hauran d’“ampliar” i “enfortir les parets” del diàleg amb la Generalitat, el primer tema que va anunciar en la roda de premsa després del Consell de Ministres va ser que portaven al Tribunal Constitucional la suspensió del seu pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea del 2019-2022. Segons Celaá, el document aprovat a l’agost i que el govern a requeriment seu no va retirar, excedeix el seu àmbit d’actuació i “menyscaba les competències en relacions internacionals de l’Estat”, a la vegada que “vulnera el principi de lleialtat constitucional”.

La vaga, un dret

El govern tampoc va entrar a valorar si consideraven un èxit la vaga a Catalunya, i es va limitar a donar algunes xifres durant el dia per boca de Marlaska i defensar el dret “constitucional protegit” que assisteix les persones que la vulguin fer sense coaccionar les altres, va assegurar el president espanyol des de Brussel·les. Sánchez sí que va acusar Torra de “banalitzar i frivolitzar la violència” i de menysvalorar-ne els efectes. I va instar-lo a entendre que la societat catalana “està dividia i fracturada” i que el primer que ha de fer és reconèixer que “Catalunya no és un sol poble, és una societat plural i no es pot homogeneïtzar”. Malgrat tot, i davant les peticions insistents de Cs i el PP, va mantenir que no aplicarien per ara mesures extres com ara el 155 i la Lei de Seguridad Nacional, sinó que va defensar “la proporcionalitat com un signe de fortalesa d’un estat democràtic”.

Qui, d’altra banda, no va dir ni un paraula del que està succeint a Catalunya va ser el rei Felip VI en l’entrega dels premis Princesa d’Astúries, la cerimònia dels quals es feia a la mateixa hora de les manifestacions a Barcelona i d’una nova tongada de càrregues i detencions policials.

LA FRASE

No es pot repetir un camí que ha omplert de frustració, fracàs i de fractura la societat catalana
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL EN FUNCIONS

Per Cs i el PP la vaga va ser un “sabotatge general”

Els liders del PP i de Ciutadans (Cs), Pablo Casado i Albert Rivera, sí que no es van estar de fer una valoració de la vaga general d’ahir a Catalunya, que va qualificar de “sabotatge”. El més contundent va ser Rivera, en considerar que el sabotatge era dels “separatistes a les famílies que volen exercir la seva vida diària, és un sabotatge a la imatge d’Espanya en un àmbit mundial i és un sabotatge a l’economia espanyola”. I ho va aprofitar per demanar a Pedro Sánchez que apliqui l’article 155 de la Constitució i d’aquesta manera faci cessar el president Quim Torra. Des del PP, Casado, des d’Astúries, també va reiterar que per posar fi a “la impunitat” i “la inseguretat”, però també “als aldarulls i la desobediència” a Catalunya la fórmula que hauria d’aplicar el govern espanyol és la Ley de Seguridad Nacional, tot i que també considerava que el Consell de Ministres hauria d’haver enviat a Torra el requeriment previ a l’aplicació del 155. Pel líder dels populars, l’executiu espanyol té l’obligació “d’aplicar tota la llei” a Catalunya tal com va fer el PP al País Basc quan va “posar fi a la kale borroka”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona