Política

Terror i caos a Culiacán després de l’arrest del fill d’El Chapo Guzmán

Membres del càrtel de Sinaloa s’enfronten a trets als militars i converteixen la ciutat en zona de guerra

Les autoritats el deixen anar per evitar que la violència vagi a més

La detenció d’Ovidio Guzmán López, fill del narcotraficant mexicà Joaquín, El Chapo, Guzmán, cap del càrtel de Sinaloa, va desencadenar una situació de caos i terror a la ciutat de Culiacán, al nord-est del país, dimarts, que va continuar ahir amb enfrontaments entre les forces federals i els sicaris. Es van registrar detonacions, trets amb armes de foc i, segons informaven alguns mitjans locals, hi hauria diverses víctimes civils. Les cèl·lules del càrtel de Sinaloa van fer fracassar l’arrest del fill d’El Chapo, que quan ja era en mans de la Guàrdia Nacional i l’exèrcit mexicà, les autoritats van optar per deixar-lo en llibertat per aturar la violència i intentar recuperar la calma a la localitat.

Després d’hores sense saber el parador d’Ovidio Guzmán, de 28 anys, l’advocat de la família va informar ahir que estava bé i ja havia arribat a casa. La detenció del fill d’El Chapo es va produir dimarts a primera hora de la tarda, hora local. Segons informava el diari mexicà Jornada, citant fonts oficials, l’arrest es va fer en el marc d’un patrullatge quotidià com a part del desplegament de les forces federals a la capital de l’estat de Sinaloa. Els agents van entrar en una casa del barri residencial de Tres Ríos de Culiacán, després que presumptament des d’un habitatge s’hagués atacat una patrulla. Els agents van agafar el control de la casa i van detenir quatre persones, entre les quals, Ovidio Guzmán López, La Rata. Poc després que el secretari de Seguretat i Protecció Ciutadana de Mèxic, Alfonso Durazo, informés de la captura del fill d’El Chapo, els militars i agents de la Guàrdia Nacional van ser encerclats per membres del càrtel de Sinaloa. Les forces de seguretat es van veure superades, mentre que els sicaris van sembrar el caos i el terror a Culiacán i la van convertir en zona de guerra, amb trets fins i tot contra la població. Davant d’aquesta situació, i per evitar més violència i “protegir vides”, es va optar per deixar anar el detingut. Segons van informar membres del gabinet de seguretat federal, Ovidio Guzmán va ser disfressat amb un uniforme militar i va ser introduït en una camioneta perquè membres del càrtel se l’emportessin de la zona, mentre les forces de seguretat es replegaven. La posada en llibertat del fill d’El Chapo va provocar, però, una onada d’indignació a Mèxic. L’opositor PAN va descriure els fets com “la derrota més gran de la història del país”.

Ovidio Guzmán és considerat un dels diversos successors del negoci del seu pare després de la seva detenció i posterior extradició als Estats Units. Després d’una purga interna del càrtel de Sinaloa, l’organització criminal mexicana intenta recuperar l’hegemonia que li ha disputat Jalisco Nueva Generación.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona