Política

Víctimes d’abusos policials

Entitats de drets humans i d’advocats denuncien excessos d’agents de la policia espanyola i dels Mossos d’Esquadra que només busquen “castigar i humiliar”

Es demanen vídeos com a prova

Les xarxes socials van plenes de vídeos en què es recullen pràctiques abusives, i fins i tot delictives, d’agents de la policia espanyola i també de la catalana en aquestes cinc jornades de mobilitzacions arreu del país. Són cops de porra gratuïts quan la persona és a terra, empentes i detencions violentes que es produeixen en espais apartats dels disturbis. A més d’indignació, a Twitter i a les xarxes es demanen vídeos com a prova per denunciar aquestes irregularitats o per demostrar la seva innocència.

Amnistia Internacional i Som Defensores –plataforma que aglutina distintes entitats en defensa dels drets humans, com Novact, Irídia, Iacta, ACCDH i La Fede– van reclamar ahir que s’aturin aquestes pràctiques policials, i la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia de l’Icab va exigir “una actuació ràpida per depurar responsabilitats”. I, davant del fet que tres persones han perdut la visió d’un ull pel tret d’una pilota de goma, Stop Bales de Goma va emetre ahir un comunicat i un vídeo on Nicola Tanno, que va perdre un ull d’un tret el 2010, recorda que les bales de goma estan prohibides a Catalunya per un acord del Parlament de l’any 2014, i insta que la policia espanyola ho compleixi i deixi d’utilitzar-ne.

Ahir, mentre el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegurava des de Barcelona que l’actuació de tots els cossos policials ha estat “proporcional” i qüestionava els vídeos a les xarxes, i els qualificava de “desinformació”, el centre Irídia va difondre per les xarxes socials cinc pràctiques irregulars tant de la policia espanyola com dels Mossos d’Esquadra. Un d’aquests casos és el vídeo, enregistrat per una periodista de RAC1, en la qual es veu un grup d’agents de la policia espanyola que fan marxar un grup de persones que caminen tranquil·lament per Barcelona, quan una noia, que porta una estelada en forma de capa, se’ls gira, un d’ells l’empeny i ella cau a terra. S’aixeca i els recrimina l’acció i també empeny un dels agents. Es gira i la piquen amb la porra a l’esquena, a ella i a un altre home. I ella els planta cara. “Són actituds per mostrar un càstig i humiliació”, denuncien des de Som Defensores.

Irídia també reprodueix un vídeo en què antiavalots dels Mossos peguen a una persona que és a terra indefensa. El conseller d’interior, Miquel Buch, en la seva compareixença d’ahir, novament no va voler valorar les actuacions policials en assegurar que “el dispositiu és obert”, tot i que va reiterar que sempre es revisen totes les accions policials.

A totes les ciutats hi ha escenes denunciables. A Girona, hi ha el cas del veí que amb una galleda està apagant un foc i de sobte arriba una furgoneta d’antiavalots i se li tiren a sobre fins que entre els veïns li aclareixen que ajudava. Un altre veí que anava amb una estelada per un carreró és sorprès per un escamot policial, que primer li tira una botella, ell queda parat i sorprès i després li peguen. La plataforma Som Defensores exposa que aquestes pràctiques policials “augmenten la tensió”, a més de crear angoixes.

Informadors, també ferits i un de detingut

Almenys una vintena d’informadors han resultat ferits mentre cobrien els incidents i les càrregues policials d’aquesta setmana a diverses ciutats, sobretot a Barcelona. Un fotògraf d’El País va ser detingut divendres a la nit per la Policía Nacional, i va ser posat en llibertat de matinada. Han rebut cops de porra i l’impacte d’alguna bala de goma i de foam dels agents de la policia espanyola i dels Mossos, mentre recollien en imatges les violentes actuacions i detencions. La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, animava ahir els professionals a denunciar els fets “més enllà de fer-ho a les xarxes socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona