Política

Westminster ajorna el ‘Brexit’

Se suspèn la votació de l’acord de Johnson després que el Parlament aprovés una esmena per examinar-lo

Obliga el primer ministre a demanar una pròrroga a Brussel·les i a descartar la sortida abrupta

El Parlament britànic va impedir, ahir, que es votés l’acord del Brexit de Boris Johnson amb la Unió Europea (UE) després d’aprovar una esmena explosiva per poder debatre i tramitar tota la legislació per treure el país fora de la Unió Europea abans d’aprovar el pacte del primer ministre. Aquesta esmena, totalment inesperada, va ser presentada per Oliver Letwin, un dels 21 tories expulsats del partit per votar a favor de la llei que evitava el Brexit sense acord, el mes passat, coneguda con la llei Benn perquè va ser impulsada pel laborista Hilary Benn.

L’esmena Letwin és una garantia per assegurar-se que la proposta de llei de l’acord no s’encalla durant el procés i força un Brexit sense acord. Letwin només vol evitar que Johnson no porti a terme cap estratagema per treure el país sense acord de la UE. De fet, va dir que estava disposat a votar a favor de l’acord. Molts diputats creuen que el que vol Johnson és un trencament net amb la UE per poder crear un paradís fiscal al Regne Unit sense cap oposició.

L’esmena reactiva la llei Benn i, per tant, obligava Johnson a demanar una pròrroga a Brussel·les abans de la mitjanit d’ahir. “No negociaré amb la UE cap ajornament. La llei no m’obliga a fer-ho”, va declarar el primer ministre després de perdre la votació al Parlament. “Res no ha canviat i seguiré fent tot el que pugui per implementar el Brexit el 31 d’octubre”, hi va afegir.

Downing Street va afirmar que havia de ser el Parlament que demanés la pròrroga. No obstant això, la llei Benn indica clarament que ha de ser el primer ministre qui enviï la carta. Fa unes setmanes, el govern britànic va prometre a la justícia escocesa que entregaria la carta. També el ministre del Brexit, Stephen Barclay, va dir, aquesta setmana davant d’una comissió parlamentària, que complirien la llei.

Es tracta d’una humiliació per a Johnson, que havia afirmat que preferia “ser mort abans que demanar una ajornament”. A l’hora del tancament d’aquesta edició, encara no havia enviat carta. S’apuntava que podria enviar-la i després enviar-ne una altra anul·lant l’anterior per forçar el Brexit sense acord. Un portaveu de la Comissió Europea va dir que, abans de prendre cap decisió, havien de rebre primer la carta de Johnson i veure què els proposava.

Setze vots

L’esmena va ser aprovada per una diferència de 16 vots (322 vots a 306), un marge molt ajustat. Van ser clau el unionistes nordirlandesos del DUP, que són els més perjudicats per les concessions d’última hora que va fer Johnson a Brussel·les sobre la frontera irlandesa.

La sessió extraordinària d’ahir va estar marcada per la tensió i per la pressió. Es notava que es tractava d’una jornada que podia ser històrica. Johnson va defensar el seu acord i es va mostrar optimista de cara a aconseguir la majoria per poder aprovar-lo. Havia promès a Brussel·les que aconseguiria el suport.

Al matí, li van donar suport el 28 brexiters durs conservadors que havien tombat l’acord de Theresa May. També bona part dels 21 diputats expulsats del partit, entre ells el net de Churchill Nicholas Sanes i el veterà Ken Clarke. La clau eren la vintena de laboristes favorables al Brexit. Es creia que Johnson aconseguiria els 320 diputats necessaris, però l’aprovació de l’esmena va frenar la votació.

Es tracta de la vuitena derrota parlamentaria de Johnson en el Parlament des que va arribar al poder, el 24 de juliol. Ha perdut totes les votacions. “Ara, tindrem la oportunitat d’estudiar l’acord, però el primer ministre ha de descartar el Brexit dur”, va dir el líder de l’oposició laborista, Jeremy Corbyn.

Johnson no es resigna. Va afirmar que, demà dilluns, presentaria una proposta de llei perquè el Parlament la pogués examinar. Tot i que intentaran accelerar el procés, no sembla possible que conclogui abans del 31 d’octubre. Els nacionalistes escocesos li van advertir que si no demanava la pròrroga a la UE, el portarien davant dels tribunals. “El primer ministre sona desinflat i derrotat, sap que aquest és un cop molt fort i que fa malbé el seu pacte”, va dir Nicola Sturgeon, ministra principal escocesa. Alguns europeistes creuen que és una oportunitat per frenar el Brexit.

LES FRASES

No negociaré amb la Unió Europea cap ajornament. La llei no m’obliga a fer-ho
Res no ha canviat i seguiré fent tot el que pugui per implementar el ‘Brexit’ el 31 d’octubre
Boris Johnson
primer ministre britànic
Ara, tindrem la oportunitat d’estudiar l’acord, però Johnson ha de descartar el ‘Brexit’ dur
Jeremy Corbyn
líder de l’oposició laborista
Johnson sona desinflat i derrotat, sap que aquest és un cop molt fort i que fa malbé el seu pacte
Nicola Sturgeon
ministra principal escocesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona