Política

Torra insta Sánchez a reunir-s’hi

El govern reclama posar data a una trobada i el president espanyol la condiciona a l’enèsima condemna a la violència

Colau planta l’executiu i els alcaldes de Lleida, Tarragona i Girona

Els presos reclamen diàleg

Quim Torra busca la tercera reunió amb Pedro Sánchez. El president de la Generalitat va instar ahir el seu homòleg espanyol a posar data per a una trobada per buscar una sortida democràtica al conflicte polític entre Espanya i Catalunya. Després de cinc dies d’aldarulls, el govern va fer una renovada crida a la calma i al diàleg en una reunió a Palau amb els alcaldes de Girona, Lleida i Tarragona. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va plantar-los, tot i haver confirmat divendres la seva assistència, segons fonts de Presidència. Des de l’entorn de la líder dels comuns, van qualificar de “precipitada” la trobada i van assegurar que divendres a la nit va demanar al vicepresident, Pere Aragonès, una convocatòria “àmplia i unitària” d’institucions i societat civil.

En la compareixença davant la premsa a la galeria gòtica –sense preguntes–, Torra va reiterar una vegada més que la violència no representa el govern i va exigir un diàleg immediat, “seure en una taula de negociació sense condicions per parlar” amb Sánchez: “És la seva responsabilitat i obligació.” El president va recordar que la part catalana no s’ha aixecat mai de la cadira. Després de la trobada a Pedralbes, al desembre, en què es va pactar una declaració que reconeixia per primera vegada l’existència d’un conflicte polític, el govern del PSOE va trencar la incipient negociació per posar les bases al diàleg.

“Avui és més urgent que mai una resolució política al conflicte polític”, va reprendre Torra. “La violència no ha estat ni serà mai la nostra bandera”, va insistir. Com jugant al gat i la rata, l’equip del president va trucar pels volts de la una del migdia a Sánchez, però no va agafar el telèfon. Al cap d’una estona, l’entorn de Sánchez va respondre que s’hi posaria en contacte “més endavant”, sense especificar quan. Posteriorment, La Moncloa va informar la premsa que Sánchez condicionava la trobada a una condemna –una altra– “rotunda” de la violència per part de Torra, ja que considera que no l’ha fet. També demanava que reconegui la feina dels cossos i forces de seguretat de l’Estat i dels Mossos en els aldarulls d’aquests dies i que se solidaritzi amb els policies ferits. Les mateixes fonts subscrivien les paraules del líder del PSC, Miquel Iceta, que va demanar a Torra des de Jaén que el govern comenci primer dialogant amb “l’altra part de Catalunya” que el president “s’obstina a no voler veure”. Davant d’aquesta paret, el cap de l’executiu va decidir enviar una altra carta a Sánchez per dir-li: “Vostè no m’ha de donar lliçons a mi sobre la condemna i la lluita contra la violència, perquè jo, igual que el moviment independentista durant tots aquests anys, he lluitat sempre i he condemnat sempre totes les violències. Totes.” És la segona missiva que li envia des de dilluns, sense obtenir resposta.

La Moncloa furgava també en les friccions entre els socis de govern per la idea que Torra va llançar al Parlament de tornar a exercir l’autodeterminació abans que acabi el mandat, una “proposta de referèndum que no volen ni la majoria de catalans ni, pel que sembla, la majoria dels membres del seu propi govern”.

Els presos polítics condemnats van subscriure en bloc a Twitter la declaració institucional: “Diàleg, negociació i solució política és la via per resoldre el conflicte. Cap violència ens representa. Al costat del nostre govern.”

El vicepresident Aragonès, que havia assistit a la cimera amb els alcaldes, va instar el govern espanyol a fer que la seva policia actuï a Catalunya “amb els criteris d’oportunitat i congruència que han de marcar el comportament de qualsevol policia democràtica”. “Fa temps que demanem una reunió al president Sánchez i ell només hi envia el ministre de l’Interior”, va criticar, amb referència a la visita de Fernando Grande-Marlaska ahir a Barcelona.

Aragonès tornava a comparèixer a la tarda des de la seu d’ERC per reiterar la petició a Sánchez perquè s’assegui a dialogar. “Ja n’hi ha prou, d’excuses. És l’hora de la política. Aquest conflicte no se solucionarà amb repressió”, advertia amb contundència, fart que el dirigent del PSOE reclami una vegada i una altra a l’independentisme que condemni la violència quan ja ho ha fet de manera reiterada. El candidat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, hi insistia: “No hi ha idea en la vida ni en política, cap ideal, que justifiqui la violència, ni la unitat d’Espanya ni l’autodeterminació de Catalunya.” Rufián feia una crida als catalans perquè dictin la seva sentència el 10-N, independentment de la sigla que marquin a la papereta, i va demanar “explicacions i dimissions”, sense esmentar directament el conseller d’Interior, Miquel Buch: “Aquest país té un problema històric amb la Brimo, des de temps de Joan Saura, convé explicar i demanar responsabilitats.”

La portaveu republicana, Marta Vilalta, va advertir: “No es pot produir cap més abús policial, és l’últim avís que fem.” Esquerra esperarà que es calmin les aigües per passar a “prendre decisions” en aquest sentit.

Al seu torn, la CUP va tornar a reclamar la destitució de Buch i la dissolució de la Brimo, va rebutjar unes eleccions perquè “donarien oxigen a l’Estat” i va fer una crida a tots els càrrecs electes a donar suport a la mobilització continuada i a reunir-se en una trobada dilluns en un lloc encara per determinar. El diputat Carles Riera va exigir una taula internacional per l’autodeterminació, l’amnistia i la llibertat. “El Parlament avui està buit de poder. És imprescindible que la mobilització continuï”, va concloure.

LA FRASE

President Sánchez, fixem un dia i una hora per seure en una taula de negociació sense condicions
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona