Política

Seguda contra els violents

Integrants d’entitats catalanes, com Bombers per la República, protagonitzen una línia de protecció entre els manifestants i la policia espanyola per evitar nous enfrontaments a Via Laietana

Uns 6.000 ciutadans es manifesten a Barcelona, mentre que a Girona un miler de persones van als jutjats, i a Tarragona, a la presó de Mas d’Enric

La policia va instar a finalitzar la concentració fins a cinc cops i la gent es mantenia asseguda

Davant la violència exhibida per la policia espanyola i els Mossos contra les persones que s’han manifestat tota la setmana a Catalunya, sobretot molt jovent, contra la sentència als presos polítics, diverses entitats han agafat la iniciativa, inexistent entre els partits independentistes catalans, i ahir van fer un cordó humà i una seguda en la concentració de protesta a la plaça Urquinaona de Barcelona, on encara quedaven rastres de la batalla campal d’abans-d’ahir i s’hi podia sentir pudor de cremat. L’acció decidida de voluntaris, com ara Bombers per la República (sense uniformes, com els exigia el govern), va mantenir la concentració, amb crits reivindicatius i moments tensos, però sense enfrontaments durant cinc hores, fins a les onze de la nit.

La policia espanyola i els Mossos d’Esquadra van blindar la Via Laietana i els voltants de la plaça Urquinaona amb línies de furgonetes i policies armats. Els accessos a plaça Catalunya eren tancats al trànsit, com alguns accessos al metro. Des de les sis de la tarda fins a les onze de la nit, la concentració i la manifestació fins a Arc de Triomf, on van participar unes 6.000 persones, segons l’Ajuntament de Barcelona, va ser en un ambient tranquil i amb crits a favors de la independència de Catalunya i contra la policia. A les onze de la nit, per megafonia, la policia va avisar fins a cinc cops que s’aixequés la concentració, però, després d’uns moments de nervis, els concentrats, un grup heterogeni, tant adults com joves, es van mantenir ferms i asseguts. Paral·lelament, al carrer Ausiàs Marc, un grup va fer una barricada amb foc i va llançar pedres als furgons, que els Mossos van poder controlar llançant bales de foam. Es respirava molta tensió a la plaça Urquinaona, envoltada de policia i on els manifestants s’aplegaven al principi de la Via Laietana. Alguns van seure d’esquena a la policia, la qual va ordenar als periodistes que es posessin darrere d’ells per una càrrega imminent. També s’exigia per megafonia que es respectés el mobiliari urbà. Els concentrats els van respondre: “Els carrers seran sempre nostres!”, i a l’hora de tancar aquesta edició l’acció policial no s’havia iniciat.

Agents Rurals per la República, ANJI, Bombers Barcelona CCOO, Bombers per la República, Escoltes Catalans, Open Arms, Sanitaris per la República, Sindicat de Manters “i moltes més” són les entitats que van fer un comunicat ahir. “Fem una crida a tots els col·lectius, entitats, organitzacions del món de la cultura i ciutadania en general a defensar el legítim dret de protesta dels nostres joves i a contribuir a rebaixar la tensió que vivim aquests dies”, afirmen en l’escrit, i hi afegeixen: “Davant la duresa de les actuacions policials, ens instem a ser al costat dels manifestants perquè puguin fer-se sentir amb seguretat i garantir el seu dret de manifestació. Demanem protegir les persones, no els contenidors.”

D’altra banda, a l’avinguda Meridiana també hi va haver una protesta de veïns, que tallaven el trànsit a l’altura de l’Hipercor, i agents dels Mossos d’Esquadra intentaven fer-los fora. “El vostre conseller és a la presó!”, cridaven als agents.

A la tarda, a la plaça Universitat, es passejava pel mig del carrer amb curiositat. Els ciutadans també podien baixar caminant pel mig de la Via Laietana, tot i els cordons policials, situats al mig i a tots els carrers laterals, als quals no deixaven accedir. La prefectura de la policia estava blindada amb tanques, però engalanada amb rams de flors portats per veïns amb banderes espanyoles. Aquest grup es va situar a la banda mar de Via Laietana. Les persones que s’acostaven a la plaça Urquinaona eren convidades pels voluntaris de les entitats que anessin a la manifestació d’Arc de Triomf per dispersar la protesta, tot i que després van tornar-hi. La convocatòria a la plaça Urquinaona va ser dels CDR, amb el suport de diverses entitats. El diputat al Parlament d’ERC José Rodríguez, que va participar en la cadena humana entre els concentrats i la policia, va demanar als concentrats posar fi a la protesta a les vuit del vespre i la gent no li va fer cas. Membres de Bombers per la República van decidir llavors seure a terra, aguantar i calmar-se.

A Girona, la concentració més nombrosa d’ahir va reunir unes 800 persones durant tot el dia davant dels jutjats de la ciutat. Protestaven per la situació dels detinguts durant els aldarulls de divendres. Atès que la fiscalia en demanava l’ingrés a la presó, el grup de joves concentrats s’hi va estar tot el dia en espera que es resolgués la seva situació, de manera que els Mossos d’Esquadra hi van muntar un fort dispositiu. La convocatòria dels CDR esperava, a l’hora de tancar aquesta edició, la resolució judicial per donar suport als dos detinguts.

A les comarques tarragonines, al seu torn, la concentració es va traslladar ahir davant la presó de Mas d’Enric, on dos joves van ser ingressats de manera provisional arran de la seva participació en les mobilitzacions de divendres. Un centenar i mig de persones donava suport als joves i criticava, per arbitrària, la seva detenció, a quarts de nou del vespre. Van concentrar-se davant de la carretera d’accés al centre penitenciari. Les mobilitzacions segurament continuaran, ja que hi ha força activistes detinguts, que podrien engrossir la llista de persones en presó provisional.

El Consell per la República
va demanar ahir en un comunicat “seguir mobilitzats i persistir des de l’acció no violenta” en les protestes contra la sentència, que considera que són “una lliçó de dignitat i democràcia al món”. A més, destacava la “revolta democràtica catalana” i exigeix la retirada de Catalunya dels cossos i forces de seguretat espanyols, que “s’investigui a fons la violència policial” i que els Mossos “actuïn d’acord amb els paràmetres que corresponen a una policia democràtica, tal com van fer l’1-O”. En el comunicat, el Consell també demana posar fi a la presó i l’exili i condemna les “detencions arbitràries”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona