Política

Pedro Sánchez no s’hi posa

Torra torna a telefonar al president espanyol, que addueix una reunió per evitar respondre la trucada

Grande-Marlaska i Iceta insisteixen al cap de la Generalitat que condemni la violència

La trobada de Colau i Torrent porta cua

Carta, trucada, carta, trucada. No es pot dir que no ho intenti. El president de la Generalitat va tornar a telefonar ahir a Pedro Sánchez per posar data a una reunió, però el cap del govern espanyol va tornar a no posar-s’hi. Es veu que estava reunit. No es posa al telèfon, ni es posa a treballar per resoldre el problema polític més greu que té Espanya, el conflicte amb Catalunya. Per via interposada, amb missatges de WhatsApp a la premsa i per boca del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es coneix que el dirigent del PSOE no es vol reunir amb Quim Torra fins que no condemni la violència dels que protesten per la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics i fins que no se solidaritzi amb els policies ferits i doni suport als cossos i forces de seguretat de l’Estat. Ahir mateix ho va reiterar Grande-Marlaska, que creu que Torra ha de condemnar “sense mitges tintes ni equidistància la violència”. “Ningú entén que no l’hagi condemnat fins ara”, va martellejar.

Com un frontó, La Moncloa fa veure que no sent les reiterades condemnes de Torra a la violència: en seu parlamentària, en una entrevista a TV3, en una declaració institucional... En una piulada, el president es mostrava ahir “molt preocupat per la situació d’una noia hospitalitzada a la Vall d’Hebron i pel policia, a Sant Pau”. “Desitjo la seva ràpida recuperació. Faig arribar el meu suport a les famílies”, acabava.

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, s’omplia la boca amb la paraula diàleg i, en un acte de precampanya del PSOE a San Fernando de Henares, a Madrid, la ficava al mateix sac que el 155 i la llei de seguretat per controlar els Mossos de manera directa: “No ens tremolarà la mà si cal prendre una decisió més important, però tampoc no ens tremolarà la mà per dialogar en el marc de les lleis.”

Qui sí que responia, amb una carta, era el líder del PSC, Miquel Iceta, que escrivia a Torra amb la mateixa cançó: “Considero obligat que condemni la violència i contribueixi a l’aïllament de qualsevol acció violenta.” “No n’hi ha prou dient que aquestes actituds no el representen, o que no representen el moviment independentista, cal que les condemni expressament”, insistia. Iceta troba imprescindible que, abans de reunir-se amb Sánchez, Torra es trobi amb els presidents dels grups parlamentaris.

El president li va respondre de seguida amb una carta en què demana a Sánchez que es deixi d’amagar darrere d’Iceta i responsabilitza el PSC d’haver preferit que no es convoqués la taula de partits catalans durant els períodes electorals. El president exiliat, Carles Puigdemont, va lamentar que Sánchez no despengi ni el telèfon: “És una cosa bastant ridícula que en un país amb una crisi política de primer nivell el president del govern espanyol sigui incapaç de parlar.”

L’endemà que li ho demanés Ernest Maragall, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer una petició expressa a Sánchez perquè estableixi un diàleg “real, discret i serè, allunyat de la gesticulació”, i va fer la mateixa petició a Torra. “Si els governs català i espanyol poden parlar per coordinar dispositius policials, com és possible que no siguin capaços de parlar del problema polític de fons que tenim?”, va constatar.

La trobada de divendres de Colau amb el president del Parlament, Roger Torrent, portava cua. JxCat va demanar una reunió urgent amb el republicà tot denunciant que s’havia fet sense informar-ne cap membre de la mesa ni del grup parlamentari. La formació troba preocupant “que es veti” l’ANC en una reunió amb agents socials i econòmics per abordar la situació postsentència. L’entitat considera que cadascú és lliure de reunir-se amb qui vulgui i no va voler fer sang, però un altre dels actors principals que tampoc hi va ser convidat, la Cambra de Comerç, es queixava a Twitter, per boca del seu president, Joan Canadell: “Torrent ja va dividir l’independentisme el 30 de gener, i ara que tornem a ser en un moment clau, torna a fer el mateix...”

L’entorn de Torrent va defensar que la reunió era un espai d’entitats i institucions en què no hi havia cap partit convocat i que el govern n’estava informat i i hi estava convocat, però no hi va poder assistir per una qüestió de timing. En canvi, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, negava que en tinguessin constància i, en declaracions a Catalunya Ràdio, afirmava que el govern es va “trobar” amb la reunió convocada. Colau, al matí, havia plantat Torra i Aragonès.

Puigdemont va carregar contra l’agenda pròpia de Torrent, sense esmentar-lo directament: “La deslleialtat i la divisió intencionades són un greu obstacle, difícil de superar. Cap càlcul partidista o personal ho justifica. Alguns se n’adonaran quan ja sigui massa tard, i descobriran que la unitat que tant vam reclamar hauria estat molt eficaç en aquests moments.”

D’altra banda, En Peu de Pau va demanar als diputats independentistes “que s’abstinguin de donar instruccions a col·lectius convocants d’accions”, com va fer dissabte el republicà José Rodríguez intentant convèncer infructuosament els manifestants perquè marxessin de la Via Laietana. El candidat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, es va endur una xiulada monumental en una protesta a l’Arc de Triomf.

Les patronals i els sindicats majoritaris reclamen estabilitat

E.G.P

CCOO i la UGT, sindicats que no van donar suport a la vaga general de divendres 18, i les patronals Foment del Treball i Pimec, van fer públic ahir un comunicat conjunt en què reclamen “estabilitat econòmica, política i social”. Les entitats, que es reivindiquen com els “agents socials i econòmics reconeguts en la concertació, i legitimats per la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com els més representatius de l’àmbit socioeconòmic del país”, insisteixen a receptar diàleg: “Fem una crida a institucions, partits polítics, entitats socials i econòmiques i a la ciutadania en general a restablir els espais de convivència i cohesió social que facilitin un clima idoni per al diàleg i la negociació que garanteixi l’estabilitat política, econòmica i social que Catalunya necessita.” I recorden que cal fer política: “Entenem que els partits polítics han de restaurar mecanismes de relació que puguin superar els blocs actuals. El respecte i la cooperació entre les diverses opcions és imprescindible per a una saludable normalitat democràtica en el funcionament de les institucions de Catalunya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona