Política

Buch diu que la imatge dels Mossos és “secundària” quan es tracta de “restablir l’ordre”

El conseller situa el cordó de pacifistes i el “rebuig” als violents entre els motius pel cessament de la violència al carrer

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que la imatge del cos dels Mossos d’Esquadra és “secundària” quan es tracta de “restablir l’ordre” i “garantir” la seguretat dels catalans i el dret a manifestar-se. El conseller ha explicat que entre els motius pels quals aquest diumenge no hi va haver situacions violentes als carrers hi ha l’aparició del cordó de pacifistes del dissabte “entre els grups violents i la policia”, així com també “el rebuig de la societat catalana dels actes violents” i ha afegit que “hi poden haver altres motius”. Ha indicat que no sap si els actes violents es repetiran però ha dit que si això passa els Mossos d’Esquadra estaran “preparats” per “restablir l’ordre”.

Preguntat per l’ús de pilotes de goma per part de la policia espanyola, Buch ha dit que “el Parlament no pot legislar o manar sobre protocols o eines d’altres cossos policials”. Sobre si preferiria que el CNP no utilitzés aquest tipus de projectils, ha afirmat que “el Departament d’Interior preferiria que no hi hagués grups violents al carrer, cremes, barricades i aquesta imatge que s’està mostrant de Catalunya i Barcelona, això és el que preferiria Interior i el conseller al capdavant, però quan hi ha problemes d’ordre públic i que no es garanteix la seguretat dels catalans i catalanes evidentment els cossos policials han d’intervenir”. Malgrat aquesta resposta, després ha afirmat que “no” defensa l’ús de les pilotes de goma.

El conseller ha començat la intervenció descrivint els fets d’aquest diumenge. Ha exposat que davant la Subdelegació del govern espanyol hi van haver 3000 persones que després van anar a Via Laietana “sense cap tipus d’incident”. Tampoc hi va haver incidents al tall de l’Avinguda Meridiana amb un miler de persones, al davant dels jutjats de Girona amb unes mil persones. També ha explicat que hi va haver talls a la xarxa de carreteres i ferrocarrils. “Estem davant el segon dia i la segona nit sense incidents rellevants i la societat catalana s’ha continuat expressant de forma pacífica i cívica, mostrant el rebuig, el que pensen sobre la sentència del Tribunal Suprem i la seva consideració vers la sentència als presos polítics, però amb absoluta normalitat”.

Pel que fa a l’obertura d’investigacions internes, Buch ha explicat que les informacions reservades estan regulades davant possibles males praxis però no ha dit si se n’ha obert alguna perquè ha exposat que no en tenia coneixement.

Critica les excuses de Sánchez

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha considerat “inacceptable políticament, moral i institucional” que el president espanyol, Pedro Sánchez, “no vulgui dialogar” amb el president de la Generalitat, Quim Torra amb “l’excusa que el president Torra no condemna la violència”. Buch ha defensat que el president ha fet aquesta condemna en “diferents mitjans” i “a la mateixa seu parlamentària” i que és “una persona pacifista que condemna la violència, qualsevol tipus de violència”. Ha volgut adreçar unes paraules a Sánchez: “No hi ha més sord que el que no vol escoltar”. “Per tant, que s’assegui i que dialogui, que els problemes polítics se solucionen amb política”, ha reblat.

Buch considera que “qualsevol eina, taula de diàleg” ha de servir per trobar una “solució a un repte que ha presentat la societat catalana, un repte polític”. Però ha dit que no vol “associar” aquesta taula “als fets violents que hem viscut a Catalunya i concretament a Barcelona els darrers dies” perquè “no té res a veure”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES