Política

Buch: “L’actuació policial sempre és després dels atacs violents”

El conseller d’Interior diu que “no seria assenyat ni responsable tenir segons quins debats” abans que s’acabin les protestes

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat que “l’actuació policial sempre és després dels atacs violents” i ha afirmat que “sense barricades els mossos no haurien actuat”. En una entrevista a TV3, el conseller ha dit que “la policia actua davant de la violència, i les barricades, la crema de contenidors, el trencament de llambordes per a ser llançades i de senyals de trànsit, de mobiliari urbà de bars i restaurants... això és violència, la policia actua a partir d’aquí, no abans”. Sobre la demanda d’alguns sindicats policials de recuperar les pilotes de goma Buch ha exposat que “no seria assenyat ni responsable” tenir el debat ara perquè fer-ho “a cor calent, a sang calenta, és la pitjor consellera que podem tenir”, ha dit.

El conseller ha confirmat que s’han obert Informacions Reservades (IR) tot i que no n’ha dit la xifra. Ha defensat la feina dels Mossos d’Esquadra que ha dit que tenen “un nivell d’autoexigència elevadíssim” i ha afirmat que “en el cas que es demostri que s’han produït alteracions dels protocols i el que marquen les normatives corresponents” hi haurà “els elements correctors que pertoquen”.

Ha dit que els Mossos són un cos “fiscalitzat per ells mateixos, per Interior i per tant el Govern, pel Parlament de Catalunya”, els mitjans de comunicació i el Síndic de Greuges. Ha dit que s’estan analitzant totes les imatges que s’han produït en les 2.000 manifestacions amb 2 milions de persones al carrer que hi ha hagut aquests dies.

“Els mossos s’han trobat amb unes actuacions al carrer inèdites, una violència al carrer que no era coneguda”, ha explicat Buch, que ha dit que al darrera dels manifestants que considera més violents hi ha “un col·lectiu de persones antisistema violentes, però no podem detallar si són d’aquí o d’allà”. Ha afirmat que no comparteix que siguin “independentistes violents” com ha afirmat el ministre Marlaska perquè “el Govern no estigmatitzarà ningú”.

També s’ha pronunciat sobre algunes imatges d’aquests dies que qüestionen l’acció policial com la que mostra un atropellament a Tarragona, o un vehicle amb un manifestant a sobre a l’Aeroport del Prat. “Hi ha imatges que hem vist que no agraden a ningú i que a mi m’interpel·len, és cert, però jo he de mostrar confiança amb les eines del cos per corregir allà on s’hagi pogut equivocar, on no s’hagin ajustat els protocols, a la congruència, oportunitat i proporcionalitat”, ha afirmat.

Sobre l’ús de pilotes de goma ha dit que el Parlament de Catalunya va fer la “recomanació” que no s’utilitzessin i el cos dels Mossos d’Esquadra s’hi va adaptar, però ha insistit que “nosaltres podem actuar sobre els nostres cossos, no sobre els altres”.

Buch ha lamentat que mentre es parla “de fogueres” no es parla “de la sentència, els presos polítics i tot el judici de Tribunal Suprem”.

El conseller ha dit que “en cap cas” s’ha plantejat la dimissió i que fer-ho seria “una irresponsabilitat absoluta”. “Aquest país no ha tingut cap conseller d’Interior a qui no s’hagi demanat la dimissió, quan entres al càrrec ja saps que entres en una feina que desgasta, que no és compresa, que és extremadament difícil, i per tant forma part de la normalitat”. Ha dit que considera que durant els setze mesos que porta al càrrec ha fet el que havia de fer. Ha afirmat que ocupa el càrrec per Quim Forn i ha recordat que “les seves declaracions diuen que estem fent la feina que ens pertoca fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona