Política

Washington aixeca les sancions a Turquia arran de l’alto el foc a Síria

Trump s’atribueix el mèrit de l’alto el foc permanent pactat entre Ankara i Moscou

Washington diu que s’han escapat més de cent presos d’Estat Islàmic

Per al president dels Estats Units, Donald Trump, el problema al nord-est de Síria ja s’ha acabat i, per tant, va decidir que aixecava les sancions que Washington havia imposat a tres ministres turcs com a represàlia per l’ofensiva militar contra els kurds.

Ho va anunciar ahir de forma solemne des de la Casa Blanca, tot adjudicant-se el crèdit d’un alto el foc permanent que realment van pactar Rússia i Turquia dimarts i que crearà una zona de seguretat al nord de Síria que desplaçarà els kurds que hi viuen.

“És un resultat creat pels Estats Units, cap altra nació”, va assegurar, tot i agrair que altres països hagin “decidit ajudar” a resoldre el conflicte.

El mandatari continua sense acceptar la responsabilitat de l’esclat de les hostilitats per la retirada de tropes que va anunciar fa dues setmanes, al contrari. “L’anunci d’avui [ahir per al lector] avala la nostra forma de procedir a Turquia: ara la gent ens diu ‘oh, quin gran resultat, felicitats’”, va dir, sense especificar qui l’aplaudeix per l’estratègia a Síria.

Un pla que té molt a veure amb la seva política aïllacionista, que dona preferència a la reducció de la despesa de “milers de milions de dòlars” a una regió de la qual vol sortir. “Hem de deixar que altres es barallin en aquestes terres tacades de sang des de fa tant de temps”, va reflexionar.

Crítiques a Obama

En aquest sentit, Trump va aprofitar per dedicar mig discurs a criticar les polítiques al Pròxim Orient de l’administració de Barack Obama.

Els EUA, segons va informar el president, es reserven l’opció de tornar a imposar sancions si “passa alguna cosa que no ens faci contents”, incloent-hi aranzels, tot i que ara per ara sembla impossible pels elogis que va pronunciar sobre el president turc, Recepp Tayyip Erdogan, un home “que estima el seu país i que creu que està fent el que és correcte”. Tots dos líders tenen prevista una trobada a Washington el pròxim 13 de novembre.

Tot i la joia emanada des de la Casa Blanca, l’administració nord-americana comença a reconèixer que els resultats sobre el terreny no són tan favorables com proclama el president.

L’enviat especial a Síria del Departament d’Estat, James Jeffrey, confessava ahir a un comitè de la Cambra de Representants que centenars de presoners d’Estat Islàmic s’havien escapat –“no sabem on són”–, i que l’ofensiva turca al Kurdistan, “que com a mínim en una ocasió ha comès un crim de guerra”, havia causat morts que es poden comptar per centenars.

LES FRASES

L’anunci d’avui avala la nostra forma de procedir a Turquia
Hem de deixar que altres es barallin en aquestes terres tacades de sang des de fa tant de temps
Donald Trump
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona