Política

Més d’un 85% dels municipis rebutgen la sentència

L’Associació de Municipis per la Independència reclama el paper del món local per manifestar-se políticament

A l’acte de dissabte al Palau hi seran en suport de “tots els presos de la repressió”

L’ Associació de Municipis per la Independència (AMI) va reivindicar el pes polític del món local en el “moment de gran complexitat” que viu Catalunya d’ençà de la sentència del procés. L’associació va reunir ahir al migdia d’urgència el seu consell directiu, format per una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores en representació de totes les comarques catalanes, a Can Roscada, a la població de Vilobí d’Onyar (Selva). En la trobada, el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà) va valorar molt positivament la xifra de 814 ajuntaments que han aprovat o estan en vies d’aprovar la moció unitària contra la sentència als presos polítics promoguda tant per l’entitat com per l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En aquest sentit, representen més del 85% dels ajuntaments catalans. El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, va assegurar que des de l’entitat s’està “molt satisfet” de la resposta del món local, “ja que demostra que el món municipal quan se’l necessita sempre hi és”.

Defensa de les mocions

Cervera també va defensar les mocions com a eina per manifestar-se políticament. “A algú li pot semblar que ja n’hi ha prou de fer mocions”, va assenyalar el president de l’AMI. Josep Maria Cervera va argumentar, però, que l’única manera que tenen els ajuntaments de prendre posició i de fer política és precisament a través de les mocions. Cervera va reivindicar-ho pel context actual: “En un moment en què la democràcia a l’Estat espanyol està més que qüestionada i hi ha sentències que ordenen que els ajuntaments s’han de dedicar a fer tasques administratives i no prendre partit, cal fer-ho.” El president de l’AMI va reclamar l’interès dels ajuntaments a fer política i d’aprovar mocions.

A l’acte unitari del dissabte 26 d’octubre al Palau de la Generalitat es preveu que hi participin bona part dels alcaldes i alcaldesses dels municipis que han aprovat la moció. Cervera va destacar que serà una expressió del rebuig del món local a la sentència i de mostrar el seu suport als empresonats: “El món municipal expressarà el rebuig a la sentència i a més ens posarem al costat de tots els presos que ho són per la repressió de l’Estat espanyol.” Cervera, a preguntes dels periodistes, hi va insistir: “I quan dic tots, vull dir tots”, referint-se així no només als exconsellers i als Jordis, sinó a tots els detinguts durant les jornades de mobilitzacions de protesta en diferents ciutats catalanes que estan en presó provisional. A la tarda, les associacions del món local també participaran en la manifestació a Barcelona.

Resposta institucional

L’AMI també va valorar l’acord entre JxCat, ERC i la CUP perquè el Parlament reiteri la defensa de l’autodeterminació i reprovi Felip VI com a resposta institucional de la sentència de l’1-O. “Aquesta resposta és la que es pot donar des d’aquestes institucions”, va considerar Cervera. En aquest sentit, va insistir en la posició de l’AMI. “No valorarem el que ha fet el Parlament, en tot cas, com a món municipal, el que sí que sempre hem fet és mirar d’estar al costat de les nostres institucions, malgrat que algunes vegades no compartim la manera com actuen, no serem nosaltres qui les dinamitarem ni les qüestionarem”, va matisar Josep Maria Cervera.

Nou referèndum

Sobre el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, de posar en marxa un nou referèndum en aquesta legislatura per “validar la independència”, el president de l’AMI no va entrar a valorar-ho. “Dependrà de la voluntat de molts actors”, va assenyalar. En tot cas, des del municipalisme es va voler llançar un missatge clar: “En cap cas, el que farem és allunyar-nos dels nostres objectius, que són clars, i que es basen a tenir un estat que ens vagi a favor i ens permeti fer les millors polítiques en tots els àmbits per als ciutadans d’aquest país.”

El president de l’AMI va donar suport als afectats per la llevantada i va excusar els alcaldes i regidors que no havien pogut assistir-hi “perquè estaven treballant-hi”.

LES FRASES

El món municipal expressarà el rebuig a la sentència dissabte en la marxa i al Palau, i es posarà al costat de tots els presos
Quan l’Estat no ens deixa fer política, l’Assemblea d’Electes és un espai legítim on poder-nos definir i prendre accions

LA XIFRA

Una manera que tenim els ajuntaments per manifestar-nos i fer política és aprovant mocions
Josep Maria Cervera
president de l’ami
814
ajuntaments
han aprovat la moció de condemna a la sentència del Suprem i de suport als condemnats.

30 d’octubre: Assemblea d’Electes de Catalunya

El Consell per la República proposa constituir una Assemblea de Càrrecs Electes dimecres vinent, 30 d’octubre, per donar forma a una resposta política institucional conjunta a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. Carles Puigdemont, president del Consell per la Repúbluca, fa una crida a tots els electes que defensin el dret d’autodeterminació a participar-hi, independentment del partit del qual formin part.

Puigdemont demana per carta que les organitzacions polítiques s’impliquin en la convocatòria, l’organització i el desenvolupament de l’Assemblea de Càrrecs Electes.

El president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, també ha reclamat la creació de l’Assemblea d’Electes “com un espai legítim” per fer política. “En un moment en què l’Estat no ens deixa fer polítiques a les institucions, ni als ajuntaments ni al Parlament, necessitem un espai on poder-nos definir políticament i prendre les decisions que calguin per continuar fent passos”, va declarar Cervera en una atenció als mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona