Política

La cultura, afectada, reivindica l’art per fer catarsi

La venda a taquilla dels teatres va caure un 30%, perquè quasi tots van anul·lar funcions el dia de vaga

Al cinema, les fuites de públic es van compensar pel cap de setmana

Probablement el sector més afectat de la cultura per les mobilitzacions de la setmana passada va ser el dels teatres. Les dades a Barcelona d’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya) són prou reveladores, com també les demandes dels actors que, per les xarxes socials, se solidaritzaven (majoritàriament) amb la denúncia però proposaven reivindicar la democràcia i la llibertat d’expressió a través de l’art. La companyia Paradiso 99 deia, per Twitter, fa uns dies: “Ens trobareu al Tantarantana reivindicant memòria història, denunciant l’Estat feixista en què vivim i creant un espai comú per compartir ràbia i transformar-la en acció directa.” Insistia també la presidenta d’Adetca, Isabel Vidal: “La cultura és un dels ponts de diàleg.”

La clatellada al teatre, de moment, s’ha estabilitzat gràcies a les vendes anticipades, la setmana del 14 al 20 d’octubre. El problema és que en aquest període es va retallar entre un 60% i un 70% (depenent de la ubicació dels teatres) la venda d’entrades anticipades per a les setmanes següents. Les vendes a taquilla van caure un 30%; 79 funcions es van anul·lar la setmana passada. Les raons són diverses, com ara la vaga, la dificultat de mobilitat i els aldarulls que van atemorir alguns espectadors. També al Temporada Alta, arran de la sentència, les vendes anticipades van caure significativament. De les 600 entrades diàries, es va passar la setmana passada a no arribar al centenar.

La sentència ha coincidit amb un dels períodes de més assistència als teatres. Una petita caiguda pot significar un daltabaix econòmic per a productores i companyies. Les dades de setembre, respecte a l’any anterior, eren molt esperançadores: s’havia incrementat un 10% l’assistència. A l’octubre, fins al diumenge 13, l’increment era d’un 9% d’ocupació. La caiguda de la setmana passada ha fet que l’assistència hagi disminuït un 4% respecte al període de setembre i octubre del 2018. Ara caldrà veure si es recupera la venda anticipada o si es compensen a taquilla les vendes que normalment es fan anteriorment. Però l’alarma està engegada.

Efectes als cinemes

Pel que fa a l’exhibició cinematogràfica, fonts del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya van explicar a El Punt Avui que no tenen xifres concretes, però pel feedback que han rebut del sector, sí que hi va haver una petita caiguda del nombre d’espectadors de cinema a Catalunya els dies feiners de la setmana passada, que es va compensar amb les xifres del cap de setmana.Des dels Cinemes Verdi de Barcelona comenten que “evidentment haver de tancar un divendres, dia d’estrena, és un important cop als comptes”, i que per primer cop en quatre anys “els nostres Cinemes Verdi de Madrid, amb cinc sales, han obtingut diversos dies una recaptació més alta que els Verdi de Barcelona, amb nou sales”.

LA XIFRA

65%
Percentatge
de caiguda en la venda anticipada, de la setmana del 14 al 20 d’octubre. Es van fer 79 funcions menys.

La incidència als museus, en general, puntual

Els museus ho han notat poc. El moment d’afluència més crític va ser divendres passat, el dia de la vaga general. El 18-O molts centres no van obrir, mentre que els que sí que ho van fer van procurar que fos una jornada normal, però tampoc ho va ser. CaixaForum, per exemple, va obrir però va rebre molta poca gent. La resta de la setmana va ser “fluixa, però dins dels paràmetres habituals”. I aquesta, de setmana, no hi ha hagut cap afectació. El MNAC, que el dia de la vaga va obrir només algunes sales, tampoc ha percebut un descens rellevant de públic. L’endemà de la sentència, va rebre 2.421 visitants. El dimarts anterior n’havia rebut 2.272, per tant inclús menys; i aquest, de dimarts, s’han enlairat fins als 2.540. El CCCB (que també va tancar divendres passat) rep una mitjana de 500 visitants al dia, una xifra que calcula a partir dels visitants que rep durant tota la setmana. La setmana passada van disminuir en 150. Els responsables del centre intueixen que aquesta setmana ja es recuperaran, en espera dels registres. Al Macba (els seus treballadors també es van apuntar a la vaga) hi va haver menys moviment al llarg de la setmana, tot i que dissabte i diumenge els números ja es van començar a ressituar. A partir d’aquest dilluns, ha imperat la normalitat. A La Pedrera, van notar un lleuger descens a partir de l’endemà de la sentència, però de moment no el poden quantificar. I al Museu Picasso, que no va fer vaga, la incidència també va ser mínima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El fill de Biden és declarat culpable dels càrrecs per possessió d’armes

barcelona
Estat Francès

El líder dels Republicans, Éric Ciotti, proposa una coalició amb la ultradreta de Marine Le Pen

Barcelona
eleccions europees

Bèlgica podria donar la sorpresa i formar govern ràpidament

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma al Bundestag que no pot haver-hi pau amb una Ucraïna dividida

barcelona
eleccions europees

Orbán vol unir els grups d’extrema dreta per ser la segona força a l’Eurocambra

barcelona

En perill l’acord de govern per les al·legacions de Junts al projecte del Passeig

PALAMÓS
política

El govern amnistiarà d’ofici els represaliats pel procés arran de la llei mordassa

barcelona
Tailàndia

Almenys un miler d’animals moren en l’incendi en un popular mercat de Bangkok

Barcelona
Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona