Política

Adif i el Semaf denuncien davant el TSJC i la Fiscalia els “sabotatges” a les vies arran de la sentència del TS

Els maquinistes alerten que s’està posant en perill “la integritat física i la vida” de viatgers i treballadors

Adif i el sindicat de maquinistes Semaf han denunciat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la Fiscalia, respectivament, els “sabotatges” a les línies ferroviàries que s’estan succeint arran de la sentència per l’1-O. La presidenta d’Adif, Isabel Pardo, ha explicat a la Ser que “es podria estar cometent un delicte de lesions o homicidi en cas que hi hagi un accident”. De la seva banda, el Semaf ha presentat un escrit de denúncia a la Fiscalia, la Delegació del govern espanyol a Catalunya i el Departament d’Interior on afirma que aquestes accions no només afecten la circulació sinó que estan “posant en perill la integritat física i la vida de tota persona que viatgi en aquests trens”.

Pardo ha lamentat que des del 14 d’octubre es produeixen invasions de vies, tales d’arbres, barricades i tot tipus de “sabotatges” que estan “molt programats i coordinats”. “Són constants, no han parat, uns dies n’hi ha més i d’altres menys”, ha afirmat, al temps que els ha quantificat entre cinc i sis al dia. La denúncia es va presentar el passat 18 d’octubre.

Davant d’això, Adif està prenent les mesures necessàries per tal de minimitzar els efectes i garantir la seguretat i ha reconegut que acumulen 40.000 minuts de retards i uns 200.000 viatgers afectats. Amb tot, Pardo ha expressat la seva preocupació i ha reconegut que el nombre d’usuaris de Rodalies “ha disminuït”.

La presidenta ha criticat també les declaracions d’aquest dimarts de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, sobre que la majoria de les incidències no estaven relacionades amb les protestes, afirmació que ha desmentit. En aquest sentit, ha expressat el seu “estupor” perquè ha afirmat que comparteixen gabinet de crisi amb la Generalitat i aquesta disposa de totes les dades que demostren que les incidències “no són per manca de recursos”, que ha assegurat que segueixen una tendència a l’alça. Per a Pardo, les paraules de Budó són una “manipulació de la informació”.

A banda de Rodalies, ha explicat que la línia d’alta velocitat entre Girona i Figueres és una de les zones complicades i on s’estan analitzant les mesures, com la reducció de la velocitat, per garantir la seguretat.

De la seva banda, el Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) ha denunciat els “greus fets” que se succeeixen des del 14 d’octubre i que consisteixen en la tala d’arbres sobre les vies, col·locació de blocs de ciments i ferros, pedres, palets de fusta i tot tipus d’obstacles per tal d’interrompre la circulació “que a més produeixen xocs dels trens contra els obstacles”.

El sindicat ha alertat que aquests comportaments posen en perill la integritat física i la vida no només dels treballadors sinó també dels viatgers. Per això, insta les autoritats competents a adoptar “quantes mesures legals siguin pertinents per tal d’impedir de forma definitiva que es continuïn produint aquests fets i es garanteixi la seguretat.

La xarxa de rodalies i l’alta velocitat han patit una trentena de talls per manifestacions i per la crema de diversos objectes a la via, com pneumàtics, arbres tallats i fins i tot blocs de formigó i una nevera. A partir d’aquell dia, s’han celebrat desenes de manifestacions arreu el territori i actes de protesta, alguns dels quals han comportat problemes de mobilitat a la ciutadania. Segons la companyia Renfe, els dies amb més interrupcions van ser el 15 i el 16 d’octubre. Tres de les accions, a més, han tingut lloc a la línia d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona