Política

La cambra baixa dels EUA reconeix per primera vegada el genocidi armeni

La Cambra de Representants exigeix més sancions a Turquia per la invasió de Síria

El govern turc qualifica de “vergonyosa” la resolució nord-americana

Més d’un segle tard, la Cambra de Representants dels EUA va reconèixer per una majoria abassegadora (405-11) que l’assassinat el 1915 de més d’un milió i mig d’armenis a mans de l’imperi otomà, l’actual Turquia, va ser un “genocidi”.

En plena escalada de la tensió entre Washington i Ankara per la invasió turca del nord-est sirià i les consegüents accions contra els kurds que habitaven la regió, els congressistes nord-americans van trencar la tradició de sucumbir a la pressió de Turquia i el seu estatus d’aliat a l’OTAN per condemnar per primera vegada l’extermini armeni. Pels congressistes demòcrates, principals impulsors de la resolució –no vinculant– aprovada la matinada de dimecres, l’actual invasió militar turca contra els kurds del nord de Síria té una certa reminiscència del genocidi armeni. “Els recents atacs de l’exèrcit de Turquia contra la població kurda són un recordatori cruent dels perills dels nostres temps”, va declarar la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi.

Feia temps que els EUA esperaven una posició així de ferma dels congressistes i la declaració explícita de “genocidi”. Samantha Power, ambaixadora a l’ONU durant l’administració Obama, es va felicitar per la decisió a les pàgines del New York Times, que, tot i arribar “tard”, és una prova de la necessitat de dir les coses pel seu nom.

No es va fer esperar la reacció d’Ankara, que va qualificar l’acció dels congressistes nord-americans de “vergonyosa”. El ministre d’Exteriors, Mevlut Çavusoglu, va criticar que la resolució no té “cap base legal o històrica”. El president, Recep Tayyipp Erdogan, per la seva banda, va advertir que el Parlament turc “respondrà” a una resolució que va aconseguir un consens bipartidista a Washington inaudit enmig del cru i batallat procés d’impeachment al president, Donald Trump, que està dominant el debat polític de Washington.

És probable que la reivindicació es quedi a la cambra baixa del Capitoli. Tot i que el Senat té una resolució amb un llenguatge semblant, el control republicà no té interès a escalfar encara més la tensió amb Ankara. Especialment perquè, per si no n’hi hagués prou, la Cambra de Representants, també amb una majoria amplíssima (403-16), va aprovar un altre text per imposar més sancions i més dures a Turquia, en una nova crítica a la decisió de Trump de retirar les tropes del nord-est sirià i donar llum verd a l’acció militar turca. Les dues votacions es van fer quan als EUA encara era 29 d’octubre, diada nacional de Turquia.

L’‘impeachment’ s’oficialitza

La Cambra de Representants, controlada pels demòcrates, votarà avui l’oficialització de la investigació cap al judici polític del president, Donald Trump, amb una resolució que farà que el procés sigui públic i s’acceleri, i que alhora silenciarà les queixes dels republicans, segons les quals s’està fent un procés sense autorització del Congrés. La idea demòcrata és que l’impeachment i les votacions corresponents s’acabin al voltant del Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA