Política

Els estudiants criden a una vaga general de 48 hores

El seguiment de la vaga als instituts creix el segon dia de la convocatòria i a la universitat es viu sense incidents

Un miler de manifestants marxen a Barcelona en defensa d’una república popular

Els estudiants de secundària i de les universitats van tornar a sortir ahir al carrer per protestar per l’empresonament dels líders independentistes i per la repressió policial a les manifestacions. Ho van fer en la segona jornada de vaga als instituts i en la tercera de vaga indefinida a les universitats, i amb un element més de pressió des de dimecres: l’acampada a la plaça Universitat, que ahir superava el centenar de tendes i ocupava part de la Gran Via. El seguiment als instituts va créixer, ja que dimarts la mitjana d’adhesions va ser del 30%, segons les dades del Departament d’Educació, i ahir ja s’acostava al 50% –el Sindicat d’Estudiants (SE), convocant de la vaga amb el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, va xifrar l’adhesió en un 85%–. El seguiment més alt es va donar de nou a les Terres de l’Ebre, amb un 77,4% d’estudiants que no van anar a classe, mentre que el percentatge més baix, com de costum, va ser a la ciutat de Barcelona, amb un 15,4% d’alumnes que van secundar la vaga.

A les universitats el seguiment va ser desigual. El seguiment va ser total a les facultats de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, on hi havia piquets que bloquejaven els accessos, i a l’Escola d’Arquitectura de Sant Cugat de la Universitat Politècnica (UPC). El seguiment va oscil·lar entre el 80% i el 100% al campus Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili, i va arribar al 75% al campus Catalunya de la mateixa universitat. A la Universitat de Girona la jornada acadèmica es va desenvolupar amb normalitat tot i que amb menys assistència. La normalitat va ser gairebé total als tres campus de la Universitat Pompeu Fabra, on es van impartir entre el 88% i el 100% de les classes. La resta d’universitats públiques no van aportar dades del seguiment de la vaga.

A les dotze del migdia el SE va convocar manifestacions a Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona. Aquesta última va ser la més multitudinària, ja que va arribar a aplegar un miler de manifestants en un recorregut que va començar a la plaça Universitat i va acabar a la plaça Sant Jaume. Estava encapçalada per una pancarta que cridava a una vaga general de 48 hores que uneixi obrers i estudiants, i d’altres que apel·laven a una república “dels treballadors i el jovent” i a “tombar el règim del 78”. Durant la marxa es van sentir les consignes habituals, i al pas per la prefectura de la Policía Nacional, van cridar: “Som estudiants, no criminals.”

Coral Latorre, portaveu del SE, va explicar que ahir van tornar a sortir al carrer “en contra de la repressió i de la violència policial i en defensa de la república catalana del poble, dels treballadors i del jovent, no d’una república en què l’oligarquia s’embolica en l’estelada”. La defensa de la república és per al SE “una forma de canviar les nostres condicions de vida: posar fi a l’atur, la precarietat, les retallades educatives...”

El gruix dels assistents eren estudiants de secundària i universitat com el Francisco, alumne de primer d’ESO, que va explicar que s’estava manifestant “perquè no ens peguin per deixar un paper en una urna”. O la Carolina i la Núria, estudiants d’arquitectura i educació física, que s’estan manifestant diàriament des de la sentència “perquè hi ha gent amb 13 anys de condemna per haver fet de forma legal el que li vam demanar”. Però també es van poder veure persones com el José, de 73 anys, que expressava el suport a un jovent que s’està mobilitzant, mentre que “els polítics van fer un simulacre d’independència”.

L’Ajuntament vol mediació dels Mossos en l’acampada

Rosa M. Bravo

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat que els Mossos posin en marxa el servei de mediació amb els joves que s’han instal·lat amb més de 100 tendes a la plaça Universitat per tal que puguin conviure la protesta i la mobilitat dels ciutadans.

Així ho va explicar ahir la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que va aclarir que aquest és un servei “que actua sovint en aquest tipus de situacions per fer compatible el dret a la protesta amb el dret a la mobilitat a la ciutat”. El servei ja s’ha activat, segons Sanz, que confia que “això es resolgui de la millor manera per fer compatibles aquests drets”. El col·lectiu acampat va respondre a Sanz, des del seu compte de Telegram: “D’aquí no ens movem.”

L’acampada ha motivat les queixes del PP i Cs, que van demanar a l’alcaldessa, Ada Colau, que desallotgi les tendes. El president del grup municipal del PP, Josep Bou, va acusar l’alcaldessa de “donar ales” als estudiants que estan fent “una acampada il·legal al mig del carrer”.

La presidenta del grup municipal de Cs, Luz Guilarte, va comminar el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, a través de Twitter, a “fer alguna cosa amb les ocupacions il·legals de la via pública que impedeixen la normalitat a Barcelona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA