Política

Puigdemont, contra els “súbdits servils del Borbó”

L’expresident afirma que els noms dels presos perduraran, mentre que dels dels repressors només en quedarà un “record tenebrós”

“L’Estat és un problema per a la democràcia europea”, insisteix

L’acte central de campanya de JxCat, celebrat ahir al vespre davant de la presó de Lledoners, es va convertir en un sentit homenatge als presos polítics i en un clam per evitar la repressió de l’Estat emparada pels Borbons. L’única idea política que s’hi va fer present va ser la de revertir aquesta situació i caminar cap a l’autodeterminació. I qui la va expressar amb més fermesa va ser, des de Bèlgica, el president Carles Puigdemont. “Dels repressors només en quedarà el record fosc i tenebrós de ser servils de l’últim Borbó que va gosar reprimir-nos”, va dir en connexió en directe.

El 130è president de la Generalitat va iniciar el seu discurs recordant que, justament fa dos anys, es van desitjar sort amb la resta de companys de govern perquè, tot i que no sabien què passaria, sí que tenien clar que “l’Estat havia deixat anar la fera desfermada de la repressió”.

Puigdemont va indicar que la injustícia que es va desencadenar “perseguirà sempre l’Estat espanyol” i va acusar-lo de preferir “violar drets humans i trencar compromisos amb la comunitat internacional abans que admetre que té un problema polític”.

Per tot plegat, considera que Espanya ha estat assenyalada i se situa al costat d’estats de dubtosa salut democràtica, com la Xina o Turquia, i no escolta d’altres democràcies consolidades que sí que s’han pronunciat “i han dit que ni rebel·lió, ni sedició”.

El president a l’exili va furgar en la ferida de la imatge deteriorada de l’Estat espanyol a escala internacional. “Dos anys després, continuem desemmascarant vergonyes d’estat i més gent s’adona que Espanya és una vergonya per a la democràcia europea. Quan l’Estat violenta de manera abusiva i gratuïta el vostre vot, està insultant els sacrificis de milions d’europeus que s’han partit la cara al llarg de la història per aconseguir el dret a votar”, hi va afegir.

Puigdemont va recordar que l’Estat “s’està gastant un dineral per intentar remuntar una reputació que està molt tocada”, i va criticar que el ministre Borrell es dediqui a “desmuntar el relat de l’independentisme” quan el que hauria de fer és “buscar inversions externes com fa la Generalitat”.

Borràs cita els presos

La candidata de JxCat va sorprendre tothom amb un discurs sense pràcticament cap aportació pròpia. A l’esplanada de Lledoners, es va limitar a recordar frases dels presos polítics que va assumir com a compromisos propis. Abans d’això, però, va agrair a les desenes de membres del CDR que havien mostrat pancartes en contra de l’actitud dels polítics que haguessin deposat la seva actitud en començar l’acte. Borràs havia parlat amb ells abans del míting i va agrair el gest “en respecte als presos polítics”, abans de recordar que no es podrà normalitzar la situació fins que ells no puguin seguir amb normalitat amb les seves vides.

A l’acte hi van ser presents els consellers Damià Calvet i Jordi Puigneró, a més de candidats de JxCat al Congrés i al Senat, i de la JNC. El candidat al Senat Roger Espanyol va reiterar: “La repressió no ens farà enrere”, i va fer una demanda al president en funcions de l’Estat, Pedro Sánchez. “Ara que ha exhumat la mòmia, ja va sent hora d’exhumar el feixisme de les institucions espanyoles.” L’acte es va acabar amb el comiat als presos que cada dia fa des d’aquell mateix indret en Joan Bonanit.

Dels repressors en quedarà el record fosc de ser servils de l’últim Borbó que va gosar reprimir-nos
Carles Puigdemont
exPresident de la generalitat
Ara que Sànchez ha exhumat la mòmia, ja comença a ser l’hora d’exhumar el feixisme de les institucions
Roger Español
Candidat al senat de JXCAT
No normalitzem que els presos polítics no puguin seguir endavant amb les seves vides
Laura Borràs
Candidata al congrés de JXCAT

Doble recurs per ajornar la visita del rei

JxCat i ERC van presentar ahir, per separat, un recurs a la Junta Electoral Provincial de Barcelona demanant que ajorni fins més enllà del 10-N la visita que la casa reial té prevista a Barcelona per lliurar dilluns els premis de la Fundació Princesa de Girona.

Els postconvergents entenen que l’acte de Felip VI “influirà de forma clara” en l’orientació del vot perquè el monarca va abandonar “la neutralitat política” amb el discurs del 3-O del 2017. Els republicans coincideixen que el Borbó farà un ús electoral de l’acte per explicar les fites aconseguides d’ençà de l’aprovació de la Constitució, fet que beneficiaria determinats partits. En el recurs presentat per JxCat es reclama que, si no s’ajorna la visita, la junta requereixi als Borbons que limitin l’actuació a l’estricte lliurament dels premis, “sense que puguin fer intervencions en què atemptin contra l’obligada imparcialitat que han de mantenir”. Amb motiu de la visita borbònica s’estan activant un seguit de protestes, a les quals JxCat no ha aclarit si s’hi afegirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA