Política

L’acampada, en mans de la junta electoral

Ciutadans vol que es declari il·legal la protesta a la plaça Universitat

Qüestió electoral o de seguretat, el dilema

Patata calenta per a la junta electoral de Barcelona i, potser, per a algun dels cossos de seguretat que actuen a Catalunya, ja siguin els Mossos, la Policía Nacional o la Guàrdia Civil. L’autoritat judicial que regeix el procés electoral que culmina diumenge amb l’obertura dels col·legis de votació haurà de resoldre un recurs presentat pel partit de Ciutadans que demana que l’acampada de joves que es duu a terme a la plaça Universitat sigui declarada il·legal i que, en conseqüència, es procedeixi al seu desallotjament.

La junta electoral només pot intervenir en la qüestió si es considera que l’acampada interfereix de forma efectiva en el debat electoral, en cas contrari la qüestió serà considerada una matèria d’índole de seguretat i la seva resolució serà competència directa de l’Ajuntament i el cos de la Guàrdia Urbana, que podria rebre l’auxili dels Mossos d’Esquadra. De moment, però, ni la conselleria d’Interior ni l’Ajuntament de Barcelona consideren una prioritat el desallotjament, segons les fonts consultades per aquest diari.

Si la junta acaba determinant que s’ha de posar fi a l’acampada, ho haurà de fer mitjançant un manament que ordeni l’actuació policial, perquè és evident que el miler de joves que hi ha acampats no tenen intenció d’anar-se’n, encara menys si els obliguen per la força.

Sense anar gaire lluny, ahir mateix els de l’acampada van difondre un comunicat en què alertaven del risc que siguin desallotjats per la força i demanaven a la població que els faci costat per impedir que aquesta hipòtesis es faci realitat.

En cas d’una actuació policial, no és clar quin dels cossos de seguretat acabaria actuant. D’entrada, sembla evident que són els Mossos d’Esquadra, amb competències en ordre públic a Catalunya, els que haurien d’executar l’ordre judicial de forma prioritària, però tampoc cal descartar que aquestes ordres les puguin arribar a rebre directament la Policía Nacional o la Guàrdia Civil, que actuen també a requeriments dels jutges que sol·liciten el seu auxili.

Per explicar la presentació del recurs, Ciutadans va organitzar ahir una més de les seves habituals compareixences que busquen el cos a cos amb l’adversari polític, a peu de carrer, aquest cop amb els estudiants plantats a plaça Universitat, que no van dubtar a escridassar Lorena Roldan quan la diputada es va plantar al lloc per explicar el seu propòsit. Roldán va fonamentar la petició de declarar il·legal l’acampada pel fet que a la plaça es fan proclames independentistes que coincideixen amb les dels partits sobiranistes que es presenten a les eleccions de diumenge.

LA FRASE

Hi ha proclames independentistes que coincideixen amb programes electorals d’alguns partits
Lorena Roldan
diputada de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera