Política

Sánchez promet portar Puigdemont a Espanya i tornar a tipificar de delicte els referèndums

El president espanyol en funcions vol recuperar la mesura que el PSOE va eliminar del Codi Penal el 2005

Ho ha dit en el debat televisiu d’aquest dilluns a la nit amb els caps de llista del PP, Cs, Unides Podem i Vox,

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s’ha compromès durant el debat amb els cinc candidats (PSOE, PP, Cs, Podem i Vox) d’aquest dilluns a la nit “a portar Puigdemont de tornada a Espanya i que rendeixi comptes davant la justícia espanyola”. També ha promès que tornarà a tipificar com a delicte al Codi Penal la convocatòria de referèndums sense competència per fer-ho, com passava abans de l’any 2005.

El candidat socialista al 10-N ha garantit que treballarà perquè es compleixi la legalitat estatal també a l’estranger i ha retret al líder del PP, Pablo Casado, que “se’ls escapolís” l’expresident de la Generalitat quan governaven els populars. El candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha criticat que Sánchez s’atribueixi una possible extradició de Puigdemont. “Si ve serà perquè ho decideixen els tribunals no perquè hi hagi un president o un altre”. “Crec en la separació de poders”, ha reblat Iglesias.

Referèndum

Pel que fa a tornar a tipificar com a delicte els referèndums, els caps de llista del PP, Cs, Unides Podem i Vox, que li han retret que vulgui recuperar una mesura derogada pel Congrés dels Diputats quan governava el socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Així, el dirigent del PSOE vol “prohibir d’una vegada per totes la celebració de referèndums il·legals com ha passat quan governava el PP”.

Sánchez ha fet pública aquesta promesa com a part de “tres mesures” que preveu aplicar després de les eleccions espanyoles, que també inclouen una nova assignatura escolar sobre valors constitucionals i una reforma de la Llei General de la Comunicació Audiovisual perquè els ens públics s’hagin d’escollir per dues terceres parts dels parlaments davant dels quals responen, amb la qual cosa pretén acabar amb el que considera un “ús sectari que s’està fent per part de l’independentisme català de TV3”.

Els presidents del PP, Pablo Casado, i Vox, Santiago Abascal, han coincidit a recriminar a Sánchez que va ser precisament el PSOE qui va facilitar la derogació d’aquest aspecte del Codi Penal, que preveia penes d’entre tres i cinc anys de presó i la inhabilitació de l’autoritat que promogués una consulta. En canvi, el líder de Cs, Albert Rivera, ha mostrat una llamborda de l’Eixample de Barcelona i ha demanat fermesa amb l’independentisme i els aldarulls a Catalunya. Davant d’això, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat la resta de candidats de “competir a veure qui té la mesura més dura” i ha augurat que la qüestió catalana es resoldrà “només amb diàleg, sentit comú i mà esquerra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona