Política

L’ambaixador davant la UE deixa Trump a la corda fluixa

Revisa el seu testimoni i admet ara que el president dels EUA va vincular l’entrega d’ajuda militar a Kíev al fet que s’investigués Biden

El seu testimoni valida l’argument principal per activar l’‘impeachment’

L’ambaixador dels EUA davant la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, va admetre ahir que ell mateix va comunicar al govern d’Ucraïna que la Casa Blanca no li entregaria un paquet d’ajuda militar fins que no es comprometés a investigar l’exvicepresident demòcrata Joe Biden i el seu fill.

En un document publicat pels líders demòcrates de la cambra baixa, Sondland va validar la tesi principal que s’intenta demostrar en la investigació per sotmetre a un judici polític el president Trump: que la seva administració va retenir ajuda de seguretat a Kíev amb fins partidistes.

“Vaig dir que, probablement, no es reprendria l’ajuda nord-americana fins que Ucraïna no proporcionés la declaració pública contra la corrupció de què havíem estat parlant durant moltes setmanes”, va escriure Sondland en un annex al seu testimoni davant dels comitès de la cambra baixa que investiguen Trump. L’ambaixador va precisar que va comunicar aquest missatge a Andréi Yermak, un assessor del president ucraïnès, Vladímir Zelenski, durant una reunió a Varsòvia l’1 de setembre passat. Els comitès que investiguen l’Ukrainegate van publicar ahir una transcripció del testimoni original de Sondland a porta tancada el 17 d’octubre, i també un annex que l’ambaixador davant la UE va enviar als legisladors dilluns. En aquest annex, Sondland afirma que la compareixença d’altres testimonis li han “refrescat la memòria sobre certes converses” relatives a Ucraïna en què va participar al setembre. Tot i que Sondland assegura que “encara” no sap “per què es va suspendre” l’entrega de 400 milions de dòlars a Ucraïna, també afirma: “A principis de setembre, i davant la falta d’explicacions creïbles sobre la suspensió d’ajuda, vaig assumir que aquesta suspensió s’havia vinculat a la declaració proposada de lluita contra la corrupció.” Sondland es referia així a la petició de Trump, expressada en una trucada telefònica amb Zelenski al juliol, que Ucraïna investigués l’expresident dels EUA Joe Biden i els negocis del seu fill Hunter en la companyia de gas Burisma.

Després de la compareixença original de Sondland a l’octubre, diversos testimonis van assegurar que l’ambaixador davant la UE els havia reconegut que s’havia condicionat l’ajuda a Ucraïna a finalitats partidistes. Amb l’admissió de Sondland, “l’estratagema del president [sobre Ucraïna] encara és més clar”, van indicar en un comunicat els líders demòcrates.

Ambaixadora fora de joc

Els comitès també van publicar la transcripció del testimoni de l’exenviat especial dels EUA per a Ucraïna Kurt Volker, que formava, amb Sondland i el secretari d’Energia, Rick Perry, un grup conegut com “els tres amics”, encarregat de la política amb el país europeu. Trump els va encarregar coordinar la política vers Ucraïna amb el seu advocat personal, Rudy Giuliani, qui insistia que Kíev havia d’investigar els demòcrates. Tots quatre van obrir un “canal paral·lel” que va deixar fora l’exambaixadora a Ucraïna, Marie Yovanovitch.

LA DATA

01.09.19
Sondland
comunica a un interlocutor ucraïnès que els EUA retindran l’ajuda militar fins que Kíev investigui Biden.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona