Política

Puigdemont pregunta a Sánchez si el vol segrestar

Li respon que les dues maneres per complir la promesa de fer-lo tornar són “il·legals” i contràries al dret de la UE

“Vostè em vol segrestar, senyor Pedro Sánchez?” Aquesta és la resposta/pregunta que el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, va etzibar en un vídeo gravat des de Waterloo al president espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, arran de la seva promesa en el debat televisiu de dilluns en què es comprometia a portar-lo davant de la justícia espanyola. Puigdemont va ser dur en recordar-li que només tenia dues opcions per complir la promesa i que les dues eren “il·legals i contràries al dret de la Unió Europea i la democràcia”. La primera era que el Consell de Ministres prengui “les decisions que en una democràcia consolidada només pot prendre el poder judicial”, i li va advertir que, segons “la Constitució que tant diu defensar, això no ho pot fer”. I sobre l’altra via, la del segrest, li va demanar si voldria acabar com l’exministre socialista José Barrionuevo, condemnat a 10 anys el 1998 per la seva relació amb la banda terrorista dels GAL pel segrest de Segundo Marey. En aquest punt va afegir que entenia que no li preocupés perquè “quan un criminal és ministre socialista tant se val que el condemnin a deu anys de presó, perquè només se n’hi passa tres mesos”. I aquí li va agrair que fos tan franc com per reforçar l’argument que “a Espanya no hi ha separació de poders”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va mostrar la seva indignació amb aquesta piulada: “És tan greu, tan lamentable, tan penós”, mentre la portaveu del govern, Meritxell Budó, va recordar a Sánchez que no ha conclòs el procés d’extradició per part de la justícia belga i el va acusar d’unir-se a la “catalanofòbia” de la dreta.

L’altra proposta de recuperar el delicte de referèndum il·legal també va rebre crítiques, tot i que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la veia “lògica” perquè “hi ha independentistes que diuen que ho tornaran a fer”. Iceta va defensar que el delicte està castigat amb una pena “de tres a cinc anys”, mentre que la sedició ho està entre 10 i 15 anys i la rebel·lió, entre 15 i 25.

El candidat d’ERC, Gabriel Rufián va lamentar que es vulgui “criminalitzar” els referèndums i que al debat Sánchez estigués “provocador”, “amenaçant” l’independentisme i “insultant” Podem. Per la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, Sánchez “va competir per la dreta” amb Cs, PP i Vox amb una proposta “molt dura” per a Catalunya i sense voluntat de “desencallar” la situació.

D’altra banda, l’Eurocambra va demanar als tribunals de la Unió Europea que desestimin la demanda de Puigdemont contra la institució per no permetre’l ser eurodiputat electe, en considerar que no hi ha “legislació europea” sobre el tema i que van “aplicar la legislació nacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona