Política

Bufetada del Regne Unit a l’euroordre contra Ponsatí

Les autoritats policials britàniques rebutgen tramitar l’ordre de detenció dictada per Llarena, que inicialment qualifiquen de “desproporcionada”

El Suprem i l’exconsellera recorden que la via judicial encara és viva

Cla­te­llada monu­men­tal de les auto­ri­tats poli­ci­als del Regne Unit a l’euro­or­dre del jutge Pablo Lla­rena con­tra l’excon­se­llera d’Edu­cació Clara Pon­satí, exi­li­ada a Escòcia, en plena cam­pa­nya elec­to­ral pel 10-N. L’ofi­cina de coor­di­nació poli­cial Sirene va rebut­jar ahir tra­mi­tar l’ordre de detenció per sedició després que un advo­cat espe­ci­a­lit­zat en nom de l’Agència Naci­o­nal con­tra el Crim la revisés i deter­minés que és “des­pro­por­ci­o­nada” d’acord amb la legis­lació del país. Després de la revo­lada, La Mon­cloa va dis­tri­buir a la nit un segon docu­ment de Sirene en què l’auto­ri­tat poli­cial es dis­cul­pava per haver afir­mat que l’ordre era “des­pro­por­ci­o­nada”: “No és des­pro­por­ci­o­nada, és només que hi falta infor­mació essen­cial”. La comu­ni­cació és de les 20:35 hores i con­ti­nua man­te­nint, això sí, que el Tri­bu­nal Suprem no acre­dita una clara con­nexió entre el delicte i Pon­satí, ni tam­poc inclou una des­cripció sobre la data i el lloc en què s’hau­ria comès. “El Regne Unit no prendrà cap altra mesura en relació amb aquest assumpte”, afirma Sirene. Tan­ma­teix, ofe­reix a l’Estat la pos­si­bi­li­tat de tor­nar a ava­luar la decisió de “no cer­ti­fi­car” l’ordre de detenció euro­pea si faci­lita urgent­ment infor­mació sobre l’his­to­rial delic­tiu previ de Pon­satí o qual­se­vol infor­mació rela­tiva a la gra­ve­tat de la infracció.

El revés arriba l’endemà mateix de l’acti­vació de l’euro­or­dre i tor­pe­dina l’estratègia de la justícia espa­nyola per fer tor­nar els exi­li­ats, ja que dona argu­ments a la defensa del pre­si­dent Car­les Puig­de­mont i els excon­se­llers Toni Comín i Lluís Puig, a Bèlgica, recla­mats dimarts amb el mateix pro­ce­di­ment.

Fonts del Suprem defen­sa­ven ahir que l’euro­or­dre encara pot tenir recor­re­gut, ja que, tot i la nega­tiva de tra­mi­tar-la de les auto­ri­tats poli­ci­als, l’ha de valo­rar l’auto­ri­tat judi­cial, que és la “com­pe­tent per ana­lit­zar i valo­rar si pro­ce­deix l’entrega d’aquesta per­sona”.

Pon­satí reac­ci­o­nava amb prudència. “A veure si s’acla­rei­xen. Gràcies a tot­hom per tan­tes mos­tres de suport i afecte. M’ale­gra la vos­tra ale­gria, però con­te­nim l’eufòria. Això encara no s’ha aca­bat”, piu­lava. “Hem gua­nyat una bata­lla, però no la guerra, l’euro­or­dre encara és viva”, escri­via el seu advo­cat, Aamer Anwar. L’excon­se­llera exi­li­ada tenia pre­vist pre­sen­tar-se a les auto­ri­tats esco­ce­ses avui, però la vista va que­dar sus­pesa –abans de saber-se que l’euro­or­dre era rebut­jada per l’auto­ri­tat poli­cial– perquè la justícia esco­cesa demana acla­ri­ments al Suprem. “Els intents caòtics i arro­gants d’extra­dició per part d’Espa­nya hau­rien de ser una font de ver­go­nya pro­funda per a ells”, expli­cava Anwar, que lle­geix “con­tra­dic­ci­ons fla­grants” al llarg de les 59 pàgines de l’escrit, en què només s’esmenta Pon­satí “breu­ment, en dues pàgines, sense clare­dat sobre el seu paper” en els fets que li impu­ten. L’advo­cat també va fer notar que la petició espa­nyola comença rela­tant acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb el movi­ment inde­pen­den­tista des de desem­bre del 2012, però que Pon­satí només va ser con­se­llera a par­tir de juliol del 2017.

La defensa estu­dia citar Pedro Sánchez com a tes­ti­moni per res­pon­dre sobre les seves “inter­ferències” al poder judi­cial i les moti­va­ci­ons polítiques de l’euro­or­dre, després de reco­llir les dar­re­res afir­ma­ci­ons del pre­si­dent espa­nyol en què “pre­su­meix de con­tro­lar la fis­ca­lia en el procés d’extra­dició”, unes decla­ra­ci­ons d’ahir mateix que, segons l’advo­cat, con­ver­tei­xen en “una burla total l’afir­mació de l’Estat espa­nyol de tenir sepa­ració de poders”.

Torra constata el “ridícul colossal” del Suprem

“El ridícul internacional d’Espanya i la justícia espanyola és colossal”, va escriure ahir el president, Quim Torra. Els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig van defensar ahir que ara tenen proves “més contundents” perquè la justícia belga tombi la nova euroordre contra ells i, en aquest sentit, són “optimistes”. “La nostra defensa ja era molt sòlida, però ara ho és encara més”, subratllava a l’ACN Comín, reclamat per sedició i malversació. “Durant aquests dos anys hem pogut recollir més proves i demostracions que [a Espanya] no existeix la separació de poders”, deia Puig, a qui volen per malversació i desobediència. L’exconsellera Meritxell Serret, l’únic membre de l’anterior govern contra el qual no s’ha emès una nova euroordre, no descarta ser reclamada en el futur i resta a l’espera que “es concreti” la seva situació jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.