Política

El Suprem deixa en suspens la inhabilitació de Junqueras

L’alt tribunal posposa l’execució d’aquesta part de la pena tot esperant que el TJUE resolgui sobre la immunitat

ERC demana que també li aixequi la presó i presenta un recurs a la JEC perquè el restitueixi a la candidatura

Oriol Junqueras no està inhabilitat. El Tribunal Suprem ha posposat l’execució de la “inhabilitació absoluta” del líder d’ERC fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, es pronunciï, la setmana que ve, en relació amb la seva immunitat com a eurodiputat. El partit ha presentat un recurs al Suprem per demanar-ne la llibertat provisional, en considerar que si l’alt tribunal espanyol ha deixat en suspens la inhabilitació, hauria d’haver fet el mateix amb l’altra part de la pena, que és la presó. El Suprem “hauria d’haver suspès l’inici de l’execució de la pena de presó imposada de forma anàloga a la suspensió, que sí que decreta, de la pena d’inhabilitació”, remarca el recurs de la defensa de Junqueras. “És totalment arbitrari que no se suspengui la pena de presó pels mateixos motius que el Suprem ha dit que el motiven a suspendre la pena d’inhabilitació; per què no suspèn l’execució de tota la sentència? Només mitja part de la sentència no es compleix i l’altra, sí”, qüestionen fonts jurídiques republicanes, que recorden que tot això passa en un moment en què la presó provisional està esgotada (va caducar el dia 2), el Suprem no la va allargar i ara ja no ho pot fer.

El tribunal va prendre aquesta decisió el mateix dia 14 d’octubre quan es va conèixer la sentència, però la defensa no va rebre la interlocutòria fins al 30. Aquell mateix dia 14 la Junta Electoral Central (JEC) va donar una hora a ERC i Junts per Catalunya per substituir els candidats condemnats i finalment va fer córrer la llista “a partir d’un supòsit legal que és erroni, perquè hi ha una resolució del Suprem que diu que aquesta pena no es compleixi”, insisteixen les mateixes fonts. “La JEC va fer córrer la llista per un motiu que es va inventar”, resumeixen. Per això ERC també ha presentat un recurs a la JEC perquè Junqueras sigui restituït com a candidat i número 1 per Barcelona en les pròximes eleccions espanyoles, a tres dies que se celebrin. El partit entén que en cap cas figurarà a les paperetes, perquè ja estan impreses i distribuïdes, però tot i així volen que l’autoritat administrativa faci marxa enrere, bo i sabent que si el Suprem no es pronuncia abans de diumenge, d’acord amb l’article 6 de la llei orgànica de règim electoral general, Junqueras és inelegible el 10-N en tant que condemnat amb sentència ferma.

El pronunciament de Luxemburg podria fer taula rasa. Va ser el mateix Suprem qui va plantejar al TJUE una qüestió prejudicial per determinar si Junqueras té immunitat, i després va tenir pressa per dictar la sentència abans que es comencés a debatre a Luxemburg aquest tema, sense esperar la resposta a la seva pregunta.

“El Suprem ordena que no es compleixi la pena d’inhabilitació i ho vincula a l’existència de la qüestió prejudicial de Luxemburg no sabem exactament per què, quin és el motiu pel qual no han de complir una pena que està en una sentència ferma, però la realitat és que fan això”, expliquen les fonts d’ERC. “Si la setmana que ve l’advocat del tribunal de Luxemburg diu que Junqueras ha d’estar en llibertat, es demostrarà que tot això ha estat arbitrari”, avisen. S’espera que l’advocat general del TJUE es pronunciï dimarts.

LA DATA

12.11.19
S’espera que l’advocat general
del TJUE emeti dimarts la seva opinió sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES