Política

ERC descarta formar un “gran grup parlamentari” al Congrés amb JxCat i la CUP

Rufián al·lega que es perdia temps d’”intervenció i diversitat” i afirma que cap independentista és “adversari” dels republicans

El cap de llista d’ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, ha descartat aquest divendres fer possible un “gran grup parlamentari de la república” al Congrés entre els republicans, JxCat i la CUP tal com han proposat líders de la formació de Carles Puigdemont. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rufián ha al·legat que seria “contraproduent” a nivell parlamentari perquè es perdria “temps i diversitat”. Ha constatat que amb més d’un grup parlamentari independentista al Congrés “’s’incomoda més”, pots liderar peticions de compareixença i guanyes més temps d’intervencions en els plens per l’independentisme. Rufián, que ha mostrat respecte per l’”espai convergent”, ha recordat que cap independentista és “adversari” i ha dit que sovint ERC i JxCat prenen decisions “diferents” com visitar Felip VI.

“La diversitat de l’independentisme és tanta que no hi cap en un sol grup parlamentari”, ha argumentat. Ha defensat que ERC i JxCat representen espais ideològics “diferents” i que, com que cadascú té autonomia parlamentària, JxCat pot anar a visitar el monarca i ERC no i JxCat pot donar suport a un reial decret de fons voltors a diferència dels republicans.

Rufián ha subratllat que la proposta d’unitat que ha fet JxCat “ja existeix” a la cambra baixa. Ha posat d’exemple que en els últims anys s’han votat conjuntament iniciatives parlamentàries que tenien a veure amb Catalunya. “Si tens un sol grup parlamentari no pots demanar una compareixença, se’n necessiten dos”, ha recordat.

D’altra banda, després que ERC hagi demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que restitueixi Junqueras a la llista ja que el Suprem ha suspès la inhabilitació, Rufián s’ha mostrat escèptic amb la decisió que prendrà la JEC sobre la restitució. “Pot passar de tot amb un poder arbitrari i abusiu”, ha denunciat. En qualsevol cas, s’ha compromès a “lluitar” i a aprofitar qualsevol “escletxa legal” que es presenti.

De nou Rufián ha tornat a demanar el vot per ERC per derrotar el PSOE a Catalunya, forçar-lo a dialogar i evitar que pugui escollir pactar amb la gran coalició. “Una abstenció del PP a una investidura de Sánchez és la gran coalició”, ha expressat. Ha tret pit de l’actitud d’ERC la darrera legislatura i ha celebrat que servís per “desemmascarar” el PSOE i evitar que ara puguin responsabilitzar ERC de la repetició electoral.

De la proposta de la CUP que ha emplaçat JxCat, ERC i Comuns a fer un acord per fer del 10-N un “plebiscit contra el règim”, Rufián ha dit que els republicans ja van oferir un consens programàtic per l’amnistia i que els en sembla bé un per l’autodeterminació. Tot i això, ha avisat que els Comuns “miren el sostre i el terra del Congrés” quan es parla sobre autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona