Política

Alliberen 216 tortugues mediterrànies a l’Albera

Tots els exemplars van néixer al Centre de Reproducció de Tortugues situat a Garriguella

Des del 1997 se n’han alliberat més de 3.100 a l’Albera, però continua sent una espècie vulnerable

L’alliberament ha tingut lloc en les dues últimes setmanes en diferents punts del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i en total són 216 exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) que han de contribuir a reforçar la població d’aquesta espècie dins del seu àmbit. Tots els exemplars alliberats provenen del Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l’Albera, a Garriguella. La major part tenen uns tres anys, tot i que també se n’han deixat anar algunes de més grans. L’edat de reproducció d’aquests rèptils herbívors s’inicia quan tenen entre vuit i deu anys i poden viure fins a 70 o 80 anys. Ara, a la tardor, s’inicia el període d’hibernació de l’espècie i no es tornaran a fer visibles fins a la primavera.

Últim reducte

Aquest alliberament s’emmarca en la col·laboració existent entre el CRT i la Generalitat per a la consolidació de la població d’aquesta espècie al paratge de l’Albera. Des del 1997, mitjançant l’alliberament d’exemplars criats al centre, i fins al dia d’avui s’han deixat anar més de 3.100 tortugues mediterrànies i s’estima que la població total, entre els exemplars reintroduïts i els salvatges, és d’entre 7.000 i 15.000 exemplars. Tot i aquestes xifres, el responsable del CRT de Garriguella, Joan Budó, subratlla que es tracta d’una densitat de població molt baixa i d’una espècie que continua sent vulnerable.

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l’Empordà fins al Montsià, però progressivament les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com ara la destrucció del seu hàbitat o les captures per destinar els animals a ús domèstic. Actualment, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera acull l’últim reducte de població salvatge d’aquesta espècie a tot Catalunya.

Als anys noranta aproximadament, com a resposta a la disminució de la població natural, es van iniciar programes de reintroducció a diversos indrets de Catalunya, i gràcies a aquest treball, avui dia també es pot trobar al Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Garraf i el Parc Natural de la Serra de Montsant.

LA XIFRA

80
anys
poden arribar a viure aquestes tortugues, una espècie protegida i vulnerable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri