Política

Torrent esquiva per minuts el TC, i la fiscalia ja l’investiga

El ple aprova un text per l’autodeterminació poc abans que el suspengui el tribunal

Els serveis jurídics opten per no publicar-lo al BOPC, però la fiscal de l’Estat ja insta a buscar-hi delictes penals

Una nova declaració política a favor de “l’exercici concret del dret d’autodeterminació” que el Parlament va aprovar ahir al matí a correcuita a instàncies de la CUP va tenir tres hores de vigència, fins que el TC en va notificar la suspensió. Ara bé, es va arribar a temps de concedir un blindatge jurídic als integrants de la mesa, entre ells el president, Roger Torrent, quan la votació es va fer tres minuts abans que el tribunal els comuniqués que no podien fer-ho. Els advertiments del Constitucional, que es reunia en paral·lel, van arribar a misses dites, però això no va impedir que al vespre la fiscalia general de l’Estat requerís la fiscalia de Catalunya perquè iniciï una investigació sobre les “decisions adoptades les últimes setmanes” per la mesa del Parlament, a fi de valorar-ne la “possible transcendència penal”, tenint en compte tots els incidents d’execució emesos en la sentència que anul·lava la declaració de ruptura del novembre del 2015, en què s’ha basat el govern espanyol fins ara per impulsar totes les seves impugnacions.

Tot esclatava a l’inici del ple –que la vigília ja s’havia avançat perquè comencés a les nou del matí i no a les sis de la tarda com es preveia–, quan ERC va demanar una alteració de l’ordre del dia per debatre primer la proposta dels cupaires, d’entrada prevista per a última hora del matí, per esquivar el previsible vet del TC abans que arribés. Els comuns van avalar-ho, tot i discutir les formes, però no així Cs, el PSC i el PP, que es van queixar dels canvis i van demanar una junta de portaveus immediata per decidir, ja que el TC ja havia advertit diversos cops abans que es prohibís tot debat i votació sobre l’autodeterminació, sota risc de querella penal. Fins a onze requeriments, en concret, van assegurar haver rebut els membres de Cs i el PSC de la mesa, que també van demanar la paraula per advertir-ho, i van reclamar en va un nou informe dels lletrats. Tot i l’intent de filibusterisme, que va ajornar el debat gairebé mitja hora, al final el text se sotmetia a votació poc després de les deu del matí, moment en què el grup de Cs, després de preguntar de nou si s’havia rebut nota del TC (amb resposta negativa), abandonava l’hemicicle, mentre el PSC i el PP s’hi quedaven sense votar. Tota la moció seria rebutjada, un fet que criticaria molt la CUP, tret del primer punt, que feia referència a l’autodeterminació, aprovat amb els vots a favor de JxCat i ERC i l’abstenció dels comuns.

Eren les 10.06 h del matí i en aquell moment el ple en marxa al TC acceptava la nova impugnació del govern espanyol a la tramitació del text per la mesa, un fet que el suspenia automàticament. La decisió, això sí, es comunicava al Parlament via correu electrònic a les 10.09 h, i aquests són els tres minuts de marge que permeten construir un escut jurídic a Torrent i els altres independentistes de la mesa, i també als lletrats.

En tot cas, aquesta mera declaració política tampoc tindrà cap vigència, ja que a la una arribava la notificació oficial de la suspensió del TC, arran de la qual els serveis jurídics de la cambra –tot i que el secretari general, Xavier Muro, ahir no hi era en estar de baixa– van donar l’ordre que el text no es publiqui al Butlletí Oficial del Parlament. Fonts de presidència aclarien que Torrent està disposat a “assumir les conseqüències” de no actuar com a òrgan censor dels debats, però recordaven que la publicació és “potestat” dels serveis jurídics, que també han estat requerits pel TC, i el que no farà ell és “posar en risc” els funcionaris. Sigui com sigui, Cs ja anunciava que denunciarà “la burla” de Torrent a la fiscalia, que a la tarda s’avançava i ja ordenava investigar-ho.

Relacions esquerdades

La decisió de Torrent de respectar els funcionaris, en tot cas, ha tensat de nou la relació amb JxCat. Fonts del grup advertien ahir a la tarda que no ho comparteixen, i es mostraven decebudes per la no-publicació al BOPC, un fet que interpreten com un acatament al TC quan el mateix Torrent va anunciar la intenció d’obviar els vets. Les mateixes fonts també mostraven malestar perquè el butlletí sí que publicava ahir una altra comunicació del TC rebuda la vigília, que suspèn el punt 11, que reitera la defensa del dret d’autodeterminació, la reprovació del rei i la llibertat dels presos polítics, de la proposta de resolució conjunta dels grups independentistes presentada com a resposta a la sentència del Suprem, que ja va ser acceptada a tràmit fa unes setmanes però que no s’ha debatut encara en negar-se la CUP a tramitar-la d’urgència.

La moció està en espera ara de ser inclosa en un ple ordinari, però el contingut polèmic no reapareixeria si no és que els grups n’esmenin el contingut per incorporar de nou l’autodeterminació i la reprovació del rei. De moment, la decisió torna a estar en mans dels grups independentistes si volen forçar el TC i pressionar Torrent.

Forcen una votació per a la compareixença de Torra

L’avançament de l’inici del ple i el canvi d’ordre del dia va agafar el govern reunit fora de la cambra, un fet que va provocar el seu malestar, que va traslladar en una carta signada per la consellera de la presidència, Meritxell Budó, al president Torrent. Sense alguns diputats independentistes a la cambra –els cupaires Carles Riera i Natalia Sánchez també eren a la mobilització de la Jonquera– l’oposició també va aprofitar al seu torn per forçar la votació, que va guanyar per un vot de marge, perquè s’inclogués en l’ordre del dia un debat per demanar la compareixença del president, Quim Torra, perquè doni explicacions sobre la seva presumpta vinculació als activistes dels CDR detinguts al setembre per la Guàrdia Civil, acusats de terrorisme. En la junta de portaveus posterior es va decidir que el debat sigui aquest migdia, quan es votaran les quatre peticions que han presentat per la mateixa qüestió el PP i Cs, quan es van produir les primeres filtracions, i el PSC i els comuns tot just la setmana passada, quan es va aixecar part del secret de sumari.

La mateixa absència de diputats independentistes, per cert, també va permetre ahir aprovar una proposta del PSC que insta a la “renúncia” de qualsevol iniciativa “unilateral o il·legal” per poder iniciar una relació institucional “lleial i sincera” amb l’Estat, i poder abordar així “els temes d’interès” dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona