Política

La Comissió Europea es nega a aturar-se per les eleccions britàniques

La CE obre un expedient a Londres per no nomenar un comissari com estipula l’acord de pròrroga

Von der Leyen veu en risc l’inici del mandat al desembre

El bloc europeu està fart d’esperar els britànics en tots els sentits. Encara pendent de saber quan marxaran exactament, el club europeu ara tem que el Regne Unit paralitzi encara més la seva activitat política retardant el funcionament del nou executiu. Davant la negativa del govern de Boris Johnson a enviar un comissari abans de les eleccions, Brussel·les va obrir ahir un expedient a Londres per deixar clar que la culpa serà seva si la Comissió Europea (CE) d’Ursula von der Leyen engega el mandat l’1 de desembre sense una cadira britànica.

Com a membre de la Unió Europea, el Regne Unit està obligat a proposar un candidat per ocupar una de les 28 carteres a l’executiu. Fins ara no ho havia fet perquè tenia previst sortir del bloc el 31 d’octubre, però amb l’ajornament del Brexit fins al 31 de gener del 2020 ara sí que ha de complir el seu deure com a soci europeu. Especialment, perquè l’acord de pròrroga que li va permetre això explícitament deia que havia de proposar un candidat.

Tanmateix, Downing Street posa com a excusa que està en campanya i que, de moment, no pot col·locar ningú fins que se celebrin els comicis el 12 de desembre. Una justificació que Brussel·les no ha comprat i, per això, ahir al vespre va iniciar un procediment d’infracció contra el Regne Unit.

El problema és que la nova Comissió Europea d’Ursula von der Leyen vol començar a treballar ja l’1 de desembre i l’absència dels britànics pot esguerrar els seus plans. Curant-se en salut per si tira pel dret, l’executiu europeu obre aquest expedient que podria acabar amb el cas als tribunals de la UE. Tenen tanta pressa que donen a Londres només una setmana per esmenar el procediment d’infracció, que sol trigar mesos.

Brussel·les argumenta que els britànics no només s’han saltat els tractats europeus que obliguen els estats membres del bloc a tenir representant a la CE, sinó que han ignorat del tot els termes del pacte de pròrroga. Convalescent encara per una recent operació per un aneurisma, l’encara president de l’executiu, Jean-Claude Juncker, no va poder fer ahir cap declaració per renyar Johnson.

Mentrestant, Von der Leyen continua rumiant quins altres passos ha de fer per començar a manar d’una vegada l’1 de desembre i esquivar l’obstacle britànic. A Brussel·les admeten que estan davant d’una situació “sense precedents” i “complexa”. Ara bé, podria no ser l’única trava que tingui per prendre el poder.

Tres candidats a compartir executiu amb ella es van sotmetre ahir a l’examen oral de l’Eurocambra i un d’ells no va superar el test. El polític enviat pel líder hongarès Viktor Orbán va tornar a decebre els eurodiputats, que encara li podrien donar el vistiplau en els pròxims dies.

Amb tot, el rellotge s’accelera per a Von der Leyen si vol arribar a temps a l’objectiu de l’1 de desembre. L’Eurocambra ha de votar a finals de novembre la nova Comissió en bloc per poder exercir i un ensurt d’últim minut tiraria per terra el segon intent aquest any de l’alemanya preferida d’Emmanuel Macron per substituir Juncker.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona