Política

Un eurodiputat eslovè avisa que “les institucions violaran els drets humans” si Puigdemont, Comín i Junqueras no són a l’Eurocambra

Milan Brglez adverteix que si no hi ha una solució política “perdrà la democràcia o perdrà Espanya”

Alfred Bosch demana als socialdemòcrates eslovens que “ajudin el PSOE” a “no fer mal als seus principis” i a acceptar el diàleg

L’eurodiputat eslovè Milan Brglez ha avisat aquest dissabte que si Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras no acaben sent reconeguts com a eurodiputats “les institucions europees seran qui viola els drets humans”.

“Com a membre del Parlament europeu he d’alçar la veu contra aquesta situació”, ha afegit Brglez, que ha rebut el conseller d’Exteriors català, Alfred Bosch, al fòrum jove dels socialdemòcrates a Eslovènia.

Brglez, a més, ha assegurat que el conflicte català ja ha passat a nivell europeu i ha advertit que si no es troba una solució política i dialogada hi haurà dues possibilitats: “O pedra la democràcia o perdrà Espanya”.

Durant la seva intervenció, Brglez ha defensat que els independentistes puguin ser reconeguts com a eurodiputats d’acord amb les consideracions de l’advocat general del TJUE, així com d’acord amb la voluntat dels catalans, que van votar-los.

A més, s’ha referit també al fet que des de les institucions espanyoles se’ls permetés presentar-se a les eleccions però després, un cop elegits, es considerés que no complien els requisits. Brglez ha demanat al Parlament Europeu, doncs, que es pronunciï a favor de reconèixer-los com a eurodiputats i ha afegit que s’ha de “seguir la llei europea i no l’espanyola”.

L’eurodiputat també s’ha referit a la sentència del Suprem i l’ha qualificat de “desproporcionada”. En aquest sentit, ha emplaçat el govern espanyol a “parlar”. “Sense diàleg no hi ha solució política”, ha conclòs.

En un sentit similar s’ha expressat Andrej Omerzel, que acaba de dimitir com a president de les joventuts dels socialistes eslovens, que ha insistit que la violència “mai és la solució”. Omerzel ha assegurat que qui l’està utilitzant són “els poders de l’Estat”. Així, l’expresident ha afegit que cal “qüestionar” la realitat dels drets humans a la UE.

Bosch demana als socialistes eslovens que “ajudin el PSOE”

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha demanat als socialdemòcrates eslovens que parlin amb el PSOE i les joventuts socialistes a Espanya per saber “quin és el problema amb el diàleg” i fer que deixin de “fer-se mal a ells mateixos, a les seves idees i als seus principis”.

Durant la seva intervenció al fòrum jove dels socialdemòcrates d’Eslovènia, Bosch s’hi ha dirigit perquè són “políticament propers” i ha confiat que els escoltaran, de manera que ha demanat “ajuda” perquè el PSOE accepti una la taula de diàleg i negociació per resoldre el conflicte a Catalunya. A més, ha afegit que la via de la repressió i la política de “revenja i càstig” no és “acceptable” i “no és decent en un terreny moral”.

Durant el fòrum a Eslovènia, al que a banda de l’eurodiputat Milan Brglez també hi ha assistit la secretària d’Estat de Justícia d’Eslovènia, Dominika Švarc, Bosch ha insistit en el diàleg com a la “manera correcta” de solucionar el conflicte polític i ha argumentat que és “la via europea”.

El conseller ha puntualitzat que no demana en cap cas que els eslovens es posicionin sobre la república catalana, sinó que ho facin sobre la necessitat de resoldre la situació “de manera cívica, pacífica i democràtica”, que recorda que són els valors de la UE.

Bosch, que ha estat rebut a una sala decorada amb llaços grocs, ha advertit que el govern “no es pot rendir” en la defensa de la democràcia i per això ha reafirmat el seu compromís amb el dret a decidir. “No imposem res a ningú; si us diuen això, negueu-ho, només volem parlar per veure com la gent pot decidir el seu futur”, ha resumit.

El titular d’Exteriors ha acusat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de no acceptar una taula de diàleg perquè “no tenen cap alternativa” a la proposta catalana d’un referèndum. Ha recordat que Sánchez “no agafa ni el telèfon” al president de la Generalitat, Quim Torra, i s’ha queixat que aquesta “no és manera de gestionar el problema”.

Durant la seva intervenció, Bosch s’ha referit breument a la situació de governabilitat a Espanya i ha recordat que la investidura de Sánchez pot dependre dels vots dels republicans. “S’obre una finestra d’esperança”, ha apuntat. El republicà ha avançat que aquest context pot ser de “progrés” i es poden “corregir coses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA