Política

Salvadó sosté que no va superar la Hisenda autonòmica

L’exsecretari d’Hisenda declara al TSJC que no van incomplir el marc competencial

Nega haver organitzat l’1-O

Amb el suport de la plana major d’ERC i diputats de formacions sobiranistes, l’exsecretari d’Hisenda i actual diputat d’ERC, Lluís Salvadó, va declarar per primer cop ahir com a investigat, després d’haver estat detingut el 20 de setembre del 2017, acusat inicialment d’una incorrecta gestió de dades fiscals i ara de promoure una agència tributària de la futura República catalana i d’organitzar el referèndum de l’1-O. Fa dos anys no va declarar perquè la causa era secreta, i ahir, durant tres hores, Salvadó va explicar a la magistrada instructora del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, que l’Agència Tributària Catalana (ATC) no va superar mai el marc autonòmic, i que ell no va participar en l’organització de l’1-O.

El cas de Salvadó va quedar en un atzucac quan, el maig passat, el primer magistrat del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona no va elevar la seva causa al TSJC, com sí que va fer amb l’exsecretari general d’Economia i actual diputat d’ERC, Josep Maria Jové, fins que la fiscalia va demanar-ho pels indicis i davant la seva condició de polític aforat.

Pressupost republicà

El diputat d’Esquerra només va respondre a les preguntes de la seva advocada, Núria Martí García-Milà, i va aportar 35 documents a la causa, per “demostrar la correcció” de la seva feina durant els 20 mesos que va actuar com a secretari d’Hisenda, segons la seva defensa.

L’investigat va exposar al TSJC que el sistema e-Spriu que l’ATC va desenvolupar era una aplicació informàtica dissenyada per recaptar els impostos dels catalans de manera més eficient, encara que amb la finalitat de transferir-se posteriorment a la Hisenda espanyola, dins dels estrictes límits de les competències autonòmiques. De fet, va explicar que durant l’etapa d’aplicació de l’article 155 de la Constitució, amb la Generalitat intervinguda, el govern espanyol va validar el model de l’ATC i només va introduir petites modificacions al disseny, desenvolupat en el govern de Puigdemont.

Salvadó va detallar que va incrementar l’ATC (de 325 a 720 treballadors i de 4 a 32 oficines) perquè aquesta funcionava al 50% de les seves capacitats, i que implica un estalvi de 23 milions anuals a la Generalitat.

També va aclarir que el full que li van trobar on posa “Pressupost de la República catalana” era per posar en una caixa, com a regal amb humor per a l’actual vicepresident Pere Aragonès pel seu casament.

LA XIFRA

35
documents
ha aportat Salvadó per demostrar al TSJC que l’AGT no va superar el marc constitucional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona