Política

La Guàrdia Urbana desallotja l’acampada de la plaça Universitat de Barcelona

Una vintena de dotacions de la policia local han participat en l’operatiu, que ha començat poc abans de la una de la matinada

Dues persones han estat detingudes

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat per sorpresa aquest dimecres a la matinada l’acampada que feia una vintena de dies que ocupava la Gran Via a l’altura de la plaça Universitat en protesta per la sentència de l’1-O. Almenys dues persones han estat detingudes.

Un fort dispositiu policial format per una vintena de furgonetes d’antiavalots de la policia local ha irromput poc abans de la una de la matinada i ha ordenat a les desenes de joves que hi passaven la nit que abandonessin el lloc.

A la una de la nit els agents han encapsulat les 70 o 80 persones a la confluència del carrer Pelai i la Ronda Universitat. Els agents han començat a retirar tots els objectes que els barraven el pas fins a les tendes i posteriorment també han aixecat aquests elements. Els acampats han recriminat als agents que no els deixessin agafar les seves pertinences.

Alguns dels concentrats han ofert certa resistència i els agents ha protagonitzat alguna càrrega per fer retrocedir els acampats cap al carrers adjacents. En aquest moment s’han produït algunes identificacions i, segons testimonis presencials, almenys dos joves haurien estat detinguts. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha confirmat més tard que hi ha hagut dos detinguts per desobediència, un dels quals també per agressió a un agent.

La policia municipal ha aconseguit finalment fer marxar tothom i els serveis de neteja de l’Ajuntament han retirat els objectes que quedaven a la calçada per poder obrir al trànsit els carrers que fins avui estaven tallats.

Els operaris de neteja han recollit material com tendes de campanya, menjar, tanques de seguretat, palets i tot tipus d’elements. S’han fet fotos dels objectes, s’han introduït en bosses, s’han codificat les bosses i s’han portat a un magatzem municipal, on hi serà durant un mes. Durant aquest període, els propietaris el podran recollir previ pagament d’una sanció per ocupació il·legal de la via pública.

A continuació s’ha ruixat el terra amb aigua a pressió i s’ha netejat el paviment tant del centre de la plaça com de les vies que la rodegen. En total hi han intervingut 35 vehicles de neteja.

Aquest matí els vehicles circulen amb normalitat al voltant de la plaça per primer cop des de fa una vintena de dies. Aquest matí ja s’ha restablert el trànsit a la Gran Via i a la Ronda Universitat. Només la presència d’algunes furgonetes de la Guàrdia Urbana recorda els fets.

Intent de tornar-hi

Uns 40 desallotjats s’han desplaçat a la plaça Catalunya per fer una assemblea, però mediadors de la Guàrdia Urbana ho han impedit per tal que no tornessin a acampar-hi. L’operatiu policial ha acabat a dos quarts de quatre de la matinada, tot i que a quarts de vuit s’ha desallotjat quatre persones que havien fet una foguera amb una paperera i col·locat algunes pancartes. Els agents ho han retirat tot.

Vint dies de mobilització

L’acampada va començar el passat 30 d’octubre per part d’estudiants que protestaven contra la sentència del Tribunal Suprem contara els líders independentistes, si bé posteriorment va agafar també un caire de reivindicació social.

En els primers la ciutadania va acollir amb bons ulls la iniciativa i els acampats van rebre nombroses col·laboracions en forma de menjar, de mobiliari o fins i tot de diners. Més endavant, però, es van produir episodis que van enfosquir la protesta com l’aparició de tanques i d’un lavabo portàtil que havien estat sostretes d’una obra pròxima i, sobretot, la denúncia d’una de les participants a la protesta d’una presumpta agressió sexual en una de les tendes.

El passat 9 de novembre, en plena jornada de reflexió, es va produir una escissió entre els participants i en van marxar diverses organitzacions juvenils de partits i sindicats d’estudiants. Des d’aleshores només quedaven a la plaça un reduït grup de joves que havia decidit quedar’s-hi.

El desallotjament arriba quatre dies després que els Mossos d’Esquadra identifiquessin les 117 persones que hi havia en aquell moment i que en detinguessin una per una ordre judicial pendent.

Agents no identificats

El centre per la defensa de drets humans Irídia ha denunciat aquesta matinada que alguns dels antiavalots de la Guàrdia Urbana que han participat en el desallotjament de l’acampada no anaven correctament identificats.

L’entitat ha expressat la seva sorpresa que agents de la Unitat de Reforç d’Emergència i Proximitat (UREP) hagin realitzat “càrregues”. En aquest sentit, ha recordat que en el passat mandat es va treure a aquest cos policial “les funcions d’intervenció en ordre públic” .

Crítiques al consistori

Els grups municipals de Cs, PP i el regidor Manuel Valls han criticat la tardança en l’actuació de la policia municipal per desocupar la plaça. De la seva banda, ERC i JxCat han qüestionat les formes de la intervenció i els comuns no s’han pronunciat.

“Onada repressiva”

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han lamentat aquest matí que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’hagi “sumat a l’onada repressiva de Miquel Buch [el conseller d’Interior] i dels Mossos”.

En un missatge a les xarxes socials, el col·lectiu ha denunciat que el desallotjament s’ha fet “de matinada”, “amb violència”, amb policies “sense identificar” i amb “detencions irregulars” .

150 agents de quatre unitats

El tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat aquest dimecres al matí que el desallotjament de l’acampada independentista de la plaça Universitat l’han realitzat uns 150 efectius de la Guàrdia Urbana corresponents a quatre unitats, la UREP, la Unitat de Suport Policial de Nit i dues unitats nocturnes. El dispositiu ha rebut el suport d’agents antiavalots i de seguretat ciutadana de l’Eixample dels Mossos d’Esquadra, que han preservat el perímetre però no han hagut d’intervenir.

Batlle ha confirmat que s’han fet dues detencions i ha avançat que se sancionarà els ocupants.

En el dispositiu també hi han treballat 85 operaris de la neteja per deixar lliure la plaça i els carrers de l’entorn com la Gran Via i el carrer Pelai. El tinent d’alcaldia ha detallat que han recollit 26 tones de material.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, ha defensat aquest dimecres que l’actuació de la Guàrdia Urbana per en el desallotjament de l’acampada ha estat “eficaç, prudent i proporcional”. Collboni ha agraït la tasca de la policia municipal a través d’un missatge a les xarxes socials i ha “felicitat” els agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona