Política

La JEC determina que els rectors de la UPF i la UOC van vulnerar la “neutralitat política” amb el rebuig a la sentència

L’àrbitre electoral obliga les dues universitats a publicar els acords de la JEC “en els mateixos termes” en què van publicar els comunicats crítics amb la decisió del Suprem

La URV continuarà permetent el debat polític a les reunions del claustre

La Junta Electoral Central (JEC) ha determinat que els rectors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) van vulnerar “el principi de neutralitat política” en mostrar rebuig a la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem.

L’àrbitre electoral fa referència a l’adhesió del rector de la Universitat Oberta de Catalunya al comunicat conjunt dels rectors d’universitats públiques de Catalunya del 14 d’octubre, en el qual expressen “indignació”, així com el manifest del claustre de la Universitat Pompeu Fabra del 24 d’octubre.

A dos acords aprovats per la JEC a la reunió de dimecres, l’àrbitre electoral revoca la decisió de la Junta Provincial de Barcelona i obliga les dues universitats a publicar els acords de la JEC “en els mateixos termes” en què van publicar els comunicats contra la decisió del Suprem.

La JEC diu que les dues manifestacions sí que vulneren la neutralitat política així com la prohibició de qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics durant la campanya electoral que contingui al·lusions o tingui similituds a campanyes de partits que es presenten a les eleccions, tal com recull la llei electoral. No obstant, desestima prendre altres mesures contra els rectors perquè el període electoral ha conclòs.

A l’acord sobre el rector de la UOC, que parteix d’una denúncia d’un professor de la universitat, l’àrbitre electoral afirma que mostrar solidaritat amb els condemnats “manifesta una adhesió a la causa defensada per ells”. Segons la JEC, que el rector subscrivís el comunicat de les universitats públiques “representa una declaració de naturalesa política en la qual s’assumeix la posició ideològica de determinades formacions que es presenten a les eleccions”.

A més, la JEC remarca a l’acord sobre la UPF que les manifestacions no es poden emparar en la llibertat ideològica i d’expressió perquè el rector sí que representa a la institució universitària, la qual ha de mantenir la “neutralitat política”. L’acord sobre la UPF també s’origina per una denúncia d’un professor de la universitat.

La URV se sent emparada per la Junta Electoral

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, ha defensat aquest dijous que el claustre del centre continuï sent un espai on es puguin tractar qüestions polítiques, malgrat que alguns membres d’aquest òrgan s’hi oposaven en considerar que la universitat ha de ser un espai neutral.

Figueras ha explicat que se sent emparada per dues resolucions de la Junta Electoral, que va desestimar una denúncia de Ciutadans arran de l’aprovació al claustre d’un manifest de rebuig a la condemna als “presos polítics catalans”.

La rectora considera que les resolucions s’alineen amb les tesis de l’equip de govern i que, per tant, el claustre és “un lloc plural i que es pot manifestar” políticament.

Ciutadans va posar una primera denúncia a la Junta Electoral de Zona (JEZ) en la qual s’apuntava que el claustre havia vulnerat la neutralitat d’una institució pública per la universitat per l’aprovació del manifest de rebuig a la sentència del procés. Una declaració que es va produir el 24 d’octubre, durant la precampanya de les eleccions del 10-N.

La URV hi va presentar al·legacions i la JEZ li va donar la raó. Aleshores, Ciutadans va posar un recurs a la Junta Electoral Provincial, en els mateixos termes, i que també va ser desestimat.

Figueras ha anunciat en la compareixença que l’única modificació que es farà del reglament serà per retransmetre en streaming les sessions amb la voluntat d’afavorir la transparència i la participació de la comunitat universitària. La mesura també afectarà el consell de govern de la URV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona