Política

Sassoli, disposat a “revisar” el cas dels escons buits

L’eurocambra examinarà la sentència del TJUE per valorar si ha d’admetre els independentistes

Puigdemont i Comín reclamen ser eurodiputats “provisionalment”, però la cambra s’hi nega

L’eurocambra obre tímidament la porta a admetre els eurodiputats independentistes exclosos si perd la batalla judicial pels seus escons. Així ho va expressar el seu president, David Sassoli, que va assegurar que està “disposat a revisar” la seva doctrina actual “si és necessari” un cop vista la futura sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas de la immunitat d’Oriol Junqueras.

L’italià va fer aquestes declaracions arran de la reclamació dels eurodiputats electes de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comín, perquè la cambra els reconegui “provisionalment” com a membres de ple dret abans del dictamen del tribunal. La seva defensa al·lega que l’opinió favorable de l’advocat general en el cas de Junqueras hauria d’encoratjar l’eurocambra a fer aquest pas.

Un autogol que el Parlament Europeu no té intenció de fer-se quan encara no s’ha acabat el partit. Sassoli va deixar ahir ben clar que només estudiaran l’admissió o no dels independentistes quan hi hagi “una decisió judicial”. És a dir, que rebutgen prendre cap acció arran de les conclusions no vinculants de l’advocat general.

Implicacions

Ara bé, Sassoli comença a preparar el terreny per a la derrota veient que aquest alt lletrat considera que la condició d’eurodiputat s’adquireix amb la proclamació dels resultats electorals i que els estats no poden obstaculitzar el seu mandat amb tràmits com ara el jurament de la Constitució. Una sentència del TJUE en el cas de Junqueras que confirmés això podria tenir implicacions, no només per al líder d’ERC, sinó també per al seu rival polític, Puigdemont, i Comín.

Justifiquen el bloqueig

Des de l’eurocambra asseguren que quan arribi la sentència valoraran si implica que hagin de canviar la seva posició i, per tant, si tenen “l’obligació” d’acceptar els independentistes vetats. Seran els mateixos serveis jurídics que fins ara han argumentat que no se’ls podia reconèixer com a eurodiputats els qui analitzaran el futur dictamen i recomanaran les mesures que caldrà adoptar.

“Hem actuat d’acord amb el que diu la jurisprudència i la llei, però per descomptat la nostra posició sempre es pot revisar si els tribunals fan una avaluació diferent”, va defensar Sassoli.

I és que una sentència similar a l’opinió de l’advocat general seria un revés per a la cúpula de l’eurocambra, controlada per populars, socialistes i liberals, que ha sostingut aferrissadament una tesi contrària tancant la porta al president Puigdemont i també a Oriol Junqueras i Toni Comín.

LA FRASE

La nostra posició sempre es pot revisar si els tribunals fan una avaluació diferent
David Sassoli
president de l’Eurocambra

El TSJC rebutja portar el cas Torra a Europa

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat presentar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pel judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central sobre la presència de llaços grocs i pancartes a favor dels presos als edificis públics durant la campanya electoral. D’aquesta manera el TSJC ha denegat la petició de la defensa de Torra. El TSJC considera que no és possible presentar recurs contra la decisió dictada in voce pel president del tribunal, Jesús Barrientos, de no admetre la presentació de la qüestió prejudicial, però hi afegeix que això es pot articular si presenten un recurs a la sentència.

Mentrestant, el president Torra va descartar ahir un avançament de les eleccions el 2020. “No tinc cap intenció de convocar eleccions. Vivim uns temps que les coses tampoc depenen exclusivament del dit del president, sinó també dels entorns i de les situacions. Avui descarto completament qualsevol avançament electoral”, va assegurar en una entrevista a RAC 1..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona