Política

ALBERT CARRERAS

PORTAVEU DELS ADVOCATS VOLUNTARIS DRET DE DEFENSA

“Vam pecar d’ingenus; en nom de la unitat, tot val”

L’associació ha atès consultes de funcionaris sobre llaços grocs i d’altres per comentaris a xarxes

Destaca que les 200 víctimes han mantingut la denúncia

Dos anys després d’haver-se constituït, de forma voluntària, continuen.

Com va néixer l’associació d’advocats voluntaris Dret de Defensa ?
Els dies previs a l’1-O vam preveure que podria haver-hi incidents. Hi havia molts policies desplaçats i la voluntat d’impedir la celebració del referèndum. Érem un centenar de companys advocats mobilitzats per diferents col·legis de la demarcació. Havíem fet unes xerrades prèvies per resoldre dubtes i la nostra missió l’1-O era evitar que hi hagués detencions, fer mediació en cas de conflicte...
I l’1-O els va sobrepassar?
Crec que vam pecar d’ingenuïtat. Vam ser ingenus en esperar que la policia espanyola actués segons les seves obligacions democràtiques. Vam pensar que estàvem en un país civilitzat i modern i vam constatar la realitat de l’Estat espanyol; en nom de la unitat, tot val.
La seva feina ha continuat dos anys després.
L’1-O ens trobem amb una gran quantitat de persones ferides que ens demanen què fer i com denunciar-ho. Vam intentar canalitzar cada una de les situacions personals dels ferits. Hi va haver una demanda de les víctimes: “Podem comptar amb vosaltres, ara no ens deixareu.” Els havíem aconsellat sobre com respondre de forma pacífica, la policia havia reaccionat com ho havia fet; no els podíem deixar.
I van decidir presentar la querella col·lectiva.
Un parell de dies després, la fiscalia es va pronunciar dient que no hi havia motiu per obrir una investigació. Va ser el que ens va preocupar. Si no hi ha algú al darrere, cohesionat, que agrupi totes les denúncies personals, això quedarà perdut perquè la fiscalia no farà el seguiment.
I des del 2017 els han posat molts obstacles?
Al llarg d’aquests dos anys, la fiscalia ha tingut una actitud més obstativa que investigadora.
Tot això de forma voluntària.
Sí, voluntària i totalment altruista. Som una cinquantena a l’agrupació. N’hi ha que es dediquen a temes processals i d’altres advocats fan assessorament laboral a funcionaris. Ens fan consultes.
Com ara quines?
Per exemple, els funcionaris de la Generalitat, l’ADIC, ens han demanat si poden portar el llaç groc i si els poden sancionar. Fins i tot funcionaris dels jutjats. Tenim el web, un correu al qual es poden enviar consultes i també el compte de Twitter. Hem atès persones acusades de delictes d’odi per posar comentaris en fòrums públics o per fer repiulades a Twitter. Quan ens vam constituir com a associació vam incloure tot allò derivat dels fets de l’1-O. No vam tenir la previsió que pogués durar tant ni que es pogués estendre fins on estem arribant.
Ha notat un canvi d’actitud de la ciutadania en relació amb el col·lectiu dels advocats?
Penso que ens hem apropat a la ciutadania. Hem detectat que les persones implicades en aquesta causa estan òrfenes d’algun referent d’ajuda. Diferents col·lectius professionals s’han anat constituint en aquests dos anys, com ara els Sanitaris per la República, de forma espontània i des del voluntariat, com s’han fet sempre moltes coses en aquest país.
La causa de l’1-O de Girona és diferent d’altres causes de l’1-O del país?
Girona és diferent, com en moltes altres coses. Diferent pel volum de ferits que va haver-hi, proporcionalment amb la gent que hi va participar. Però també la gent que va denunciar i que han mantingut la denúncia. És d’admiració. Malgrat tot aquest trajecte, que pot ser dificultós, les 200 persones que van posar la denúncia i signar la querella s’han mantingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona