Política

Trump descarta participar en l’‘impeachment’

Comença una setmana clau en el camí cap al judici polític

El president ucraïnès torna a negar coaccions

El president dels Estats Units, Donald Trump, es queixa constantment que el procés d’investigació que el durà al judici polític és injust i no segueix el procediment adequat, una “cacera de bruixes” partidista que vol fulminar-lo. No obstant això, quan se li ha donat l’oportunitat de participar-hi activament, donar-hi el seu punt de vista i presentar la seva defensa, ha rebutjat la invitació.

La Casa Blanca ha renunciat a ser present en l’audiència pública de demà, la primera de la segona fase de la investigació del comitè judicial, en la qual es preveu una sessió acadèmica amb experts i constitucionalistes que han d’explicar les raons per les quals hi ha base o no per al judici polític i quines implicacions tindria cadascuna de les decisions a partir d’ara. Una sessió que servirà per educar el públic nord-americà i un altre intent dels demòcrates per guanyar adeptes en la seva causa contra Trump.

Acabada la investigació al comitè d’intel·ligència, la segona fase havia de permetre al president (o als seus advocats) participar-hi per dir-hi la seva abans del vot en el ple de la cambra. Trump va decidir que no, amb l’argument que no hi ha prou proves que el procés canviarà el rumb que porta de falta de “justícia fonamental” ni que deixarà de ser un episodi més de l’assetjament presidencial que diuen que s’està vivint.

No obstant això, el principal advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, va deixar oberta la possibilitat de ser-hi si es programen noves audiències.

Els republicans continuen ferms en la defensa del president, insisteixen que tot és una “pèrdua de temps” i aconsellen la Casa Blanca que sols participi en la “farsa” si hi testifiquen figures com Adam Schiff, el congressista demòcrata que ha liderat tota la investigació fins ara.

Abans de sortir de viatge cap a Londres, on participarà en la cimera de l’OTAN, Trump no va poder evitar comentar la jugada. “Els demòcrates, extremistes d’esquerres i inoperants, van decidir que quan jo soc a l’OTAN és el moment perfecte [per a noves audiències]”, va dir just abans de pujar a l’avió, prova, segons ell, que tot és una “farsa” i una “vergonya” per evitar parlar de la “notícia” del dia: que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va negar una altra vegada que Trump hagués vinculat l’ajuda militar a Ucraïna al fet que Kíev investigués el seu rival polític. “No vaig parlar amb el president nord-americà en termes de «jo et dono això i tu, això altre»”, va dir Zelenski en una entrevista en diversos mitjans.

Aquesta setmana s’augura cabdal per al procés històric que té els EUA expectants. La matinada passada, el comitè d’intel·ligència va presentar a porta tancada l’informe dels fets investigats fins ara; avui es votarà el text seguint directives partidistes, en què segurament es posarà de manifest un abús de poder per haver congelat més de 360 milions d’euros d’ajuda militar a Ucraïna fins que Kíev no investigués l’exvicepresident Joe Biden. La majoria demòcrata farà que s’aprovi i s’enviï al comitè judicial sense problemes.

Més enllà de l’audiència de demà, però, el calendari continua sent desconegut. No hi ajuda que al Congrés només li quedin vuit dies feiners abans d’acabar l’any. No se sap si hi haurà més audiències, més testimonis o més investigacions.

La idea dels demòcrates continua sent votar articles d’impeachment en el ple de la Cambra de Representants per Nadal, i que el Senat comenci el judici pròpiament dit el primer dia de sessió legislativa de l’any 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona