Política

Les sentències judicials deixen molt limitada la inversió municipal de Lloret

El consistori paga 5,5 milions per dues resolucions i en tem una altra per la piscina

Va canviar el projecte sense l’acord del ple i l’oposició va tombar la liquidació

L’Ajuntament de Lloret de Mar reconeix que la capacitat d’inversió en el pressupost per al 2020 és “molt limitada” a causa de les sentències judicials en contra, admet la regidora d’Hisenda, Lara Torres (PSC). A més dels revessos judicials que obliguen a pagar 5,5 milions per dues sentències (3,1 a Acciona i 2,4 a Aqualia), el consistori en tem un altre per la construcció de la piscina, que podria significar un milió d’euros per a les arques municipals.

La regidora assenyala que l’equip de govern, de JxCat i el PSC, podria dur a aprovació un pressupost que rondaria els 70 milions d’euros per a l’any que ve, dels quals 4,5 podrien ser per a inversió. La intenció és aprovar els comptes abans de final de mes, però el sabotatge informàtic que va patir la corporació ho fa molt difícil.

Sense liquidació

La sentència en contra per la construcció de la piscina té l’origen en la modificació del projecte que tècnics municipals i responsables polítics van aprovar sense que el canvi fos aprovat pel ple. En el mandat posterior, en el ple del 2 d’agost del 2013, l’equip de govern, de CiU i ERC, va intentar aprovar la liquidació de l’obra però l’oposició ho va tombar.

La unió temporal d’empreses, formada per OHL SA i Àrids Vilanna, va reclamar a l’Ajuntament que les modificacions del pressupost pujaven a 1,6 milions d’euros, però el consistori només en reconeixia 700.000. Com que l’oposició –hi havia llavors el Millor, el PSC, el PP i ICV-EUiA, entre altres grups– no va donar el vistiplau a la liquidació, les constructores van presentar una reclamació al jutjat.

Cal recordar que el ple del setembre va ratificar l’acord extrajudicial amb Acciona pel qual el consistori va acceptar pagar 3,1 milions en tres terminis pel litigi en la construcció de la Casa de Cultura a la plaça Pere Torrent. A més, a la concessionària de l’aigua, FCC Aqualia, el consistori li pagarà 2,4 milions.

El futur revés judicial arriba després que l’Ajuntament hagi aprovat, de manera inicial, les ordenances per al 2020, que inclouen l’augment de l’impost de béns immobles (IBI) en un 3% perquè “s’han de prestar més serveis”, diu Torres. Fonts de l’Ajuntament confirmen que l’aprovació definitiva podria tenir lloc en el ple del divendres 27.

La regidora d’Hisenda ha assenyalat que l’Ajuntament haurà d’assumir l’IVA de la piscina. Fins ara, podia desgravar les partides que hi estaven vinculades. “El que no farem és ara apujar un 21% les partides”, afirma. A final d’any, l’Ajuntament preveu que el saldo entre despeses i ingressos sigui equilibrat.

Torres amplia les dades sobre la regularització cadastral que ha fet l’Estat a les finques de Lloret i que ha fet augmentar els ingressos municipals en 1,9 milions. No creu, però, que això no justifiqui la pujada de l’IBI. “La liquidació l’ha fet l’Ajuntament dels últims quatre anys. Si per exemple algú feia 15 anys que tenia la piscina i no ho havia declarat, vol dir que durant 11 anys no ha pagat el que tocava.”

LA DATA

15.01.14
és el dia
que l’Ajuntament de Lloret va inaugurar la piscina, amb el conseller Francesc Homs de convidat.

LA XIFRA

10,1
milions
va costar la piscina, segons va admetre l’equip de govern el dia que l’oposició va tombar la liquidació de l’obra.

Un projecte que va portar cua i amb comissió inclosa

El nou revés judicial que podria afectar l’Ajuntament de Lloret de Mar té a veure amb l’ampliació de la piscina municipal. L’Ajuntament va aprovar construir una llosa de ciment per ampliar la fonamentació, que no estava prevista en el projecte inicial, i ho va fer sense tenir en compte l’òrgan de contractació, el ple municipal. La decisió la van prendre entre tècnics i responsables polítics a final del mandat entre el 2007 i el 2011. El canvi superava un 10% el cost inicial. L’alcalde era Xavier Crespo, i CiU tenia majoria absoluta.

En el mandat posterior, els grups polítics van aprovar una comissió d’investigació, en què el Moviment Independent de Lloret (Millor) va ser molt bel·ligerant.

La piscina va ser inaugurada pel conseller Francesc Homs el 15 de gener del 2014. El primer any, l’Ajuntament hi va perdre 512.341 euros, i la unió d’empreses que duia la gestió hi va renunciar. Ara és l’Ajuntament qui du la gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona