Política

Puigdemont alerta a ‘The New York Times’ que Espanya és model a Turquia i a la Xina

El president defensa en un article la viabilitat d’una Catalunya independent

Considera que la ciutadania hauria d’estar “al capdavant” de la redefinició de les fronteres i recorda els exemples del Quebec i Escòcia

El president Carles Puigdemont ha defensat en un article d’opinió a The New York Times la viabilitat d’una Catalunya que “seria millor” com a estat independent sota el paraigua de la Unió Europea. En l’article Les fronteres desfasades estan escanyant la democràcia liberal, l’expresident de la Generalitat considera el referèndum del 2017 un record “crític” de la importància de la sobirania per als estats petits i les regions autònomes del món. I subratlla que, “enlloc d’establir un desig pel control”, mantenir o actualitzar les fronteres “hauria de ser un exercici de democràcia i descentralització” que permetés les poblacions “marginades” desbancar les fronteres “imposades per la història”. En lloc d’això, recorda l’actitud espanyola davant la crisi catalana i lamenta que ha estat model a Turquia i a la Xina.

Segons Puigdemont la línia “autoritària” d’Espanya està essent emulada per països com Turquia, on el govern ha “justificat” el cessament de càrrecs electes kurds dient que “seguia la petjada espanyola”. I afegeix que a la Xina s’ha defensat que la violència policial a Catalunya “legitima la seva repressió” contra els manifestants de Hong Kong.

Aquest model “antidemocràtic” d’afrontar les disputes frontereres o els moviments independentistes estableix un precedent que “provocarà problemes territorials” arreu del món, atès que “valida la violència institucional contra les minories”.

En contraposició, Puigdemont recorda les vies canadenca i escocesa. “Permetre” dos referèndums al Quebec, el 1980 i el 1995, o organitzar un vot com el que va acordar la Gran Bretanya, “no només són exemples” de democràcia, sinó també “un principi” per als països del món a l’entorn de la manera com s’han de resoldre, al seu parer, les disputes territorials.

Finalment, Puigdemont ha defensat que la ciutadania hauria d’estar “al capdavant” de la redefinició de les fronteres del món. “Si poden escollir el seu propi futur, els estats que obtinguin la independència per mitjans no violents i democràtics obriran el camí perquè la democràcia liberal floreixi arreu del món”, ha considerat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona