Política

Pelosi ordena redactar els articles per destituir Trump

La presidenta de la Cambra de Representants assegura que hi ha proves suficients d’abús de poder

La Casa Blanca reclama una votació ràpida al Senat perquè el judici polític sigui “just”

S’han esvaït els pocs dubtes que encara podia haver-hi sobre la possibilitat que la Cambra de Representants dels EUA votés acusacions específiques contra Donald Trump per intentar destituir-lo. La presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, va instruir ahir, amb tota solemnitat, que comencin a redactar-se els articles per a l’impeachment que s’hauran de votar al ple.

Després de revisar els informes de diversos comitès i escoltar les justificacions jurídiques dels experts que van testificar al Congrés dimecres, per a Pelosi “els fets són inqüestionables”: Trump va abusar del seu poder per a benefici propi i va posar en perill la seguretat nacional i, per tant, cal accelerar el procés per jutjar-lo i destituir-lo.

“No tenim cap altra opció”, es va justificar la líder demòcrata. “Si permetem que un president estigui per sobre de la llei, ho farem amb risc de perdre la nostra república”, va afegir.

Pelosi, que fins a l’aparició de l’escàndol de la trucada amb el president ucraïnès era escèptica amb pressionar cap a l’impeachment en plena prèvia electoral, ara lidera amb mà de ferro els temps i és la cara visible de tot el procés.

Cada vegada utilitza un llenguatge més dur contra el president: ahir el va comparar subtilment amb un “monarca opressor”, figura als antípodes del que desitjaven els venerats “pares fundadors” quan van redactar la Constitució nord-americana. Un marc legal que ha estat “violat greument” per les accions del president i que han posat “la democràcia en joc”.

“Està intentant corrompre, una altra vegada, unes eleccions per al seu propi benefici”, va insistir en una declaració al poble nord-americà televisada a la qual no li va mancar la solemnitat necessària per a un moment tan històric: va parlar en el mateix escenari en què va anunciar l’inici de les investigacions. Segurament no va ser casualitat que vestís de blanc i porpra, colors associats al moviment sufragista.

Una hora abans de l’anunci, Trump ja s’ensumava què havia de passar, i va exigir que si han de votar a la Cambra de Representants que ho facin “ràpid” per així poder tenir “un judici [polític] just al Senat i que el país pugui tornar a la feina”.

La Casa Blanca s’està preparant a consciència per a la fase a la cambra alta. No ha de patir pel resultat gràcies a la unitat i majoria republicana, però Trump està fet una fera per la taca al seu llegat que significarà haver estat objecte d’un impeachment –el tercer en la història dels Estats Units, juntament amb Andrew Johnson i Bill Clinton–.

Encara hi ha moltes incògnites. No se sap quines seran les acusacions concretes que es redactaran –es parla d’abús de poder i obstrucció de justícia–, ni quin és el calendari d’ara endavant. Només que la setmana vinent hi haurà una nova audiència pública i que es vol votar al ple de la Cambra de Representants abans de les festes de Nadal.

Biden fa befa del president

Si hi ha una imatge que perdurarà de l’última cimera de l’OTAN és el vídeo en què diversos líders mundials, liderats pel primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i amb la presència del britànic Boris Johnson i el francès Emmanuel Macron, es riuen i es burlen del president dels EUA, Donald Trump. Aprofitant el moment viral i la polèmica oberta, l’equip de campanya de l’exvicepresident Joe Biden ha recollit aquestes i altres imatges denigrants del mandatari nord-americà, com la riallada que va rebre el seu discurs a l’Assemblea General de l’ONU del 2018, per fer un anunci electoral. “El món es riu del president Trump. El veuen com el que realment és: un incompetent perillós incapaç de liderar el món”, diu el demòcrata al vídeo. Qui no s’ho està passant tan bé és Trudeau, que està patint un enorme escrutini al seu país i acumula un nou escàndol públic a la pila de relliscades dels últims mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona