Política

ERC i JxCat discrepen sobre la classificació dels presos

Les juntes de tractament dels penals proposen avui el règim de vida per als nou polítics condemnats

Els republicans veuen difícil la semillibertat inicial i Junts la reclama

Les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses (integrades pel director i un equip multidisciplinari) anunciaran avui la classificació que proposen per als nou presos polítics. Les dues opcions són: segon grau (el règim ordinari) i tercer grau o semillibertat. La secretaria de Mesures Penals i Reinserció del Departament de Justícia té un termini de dos mesos per aprovar-les, tot i que la resposta s’espera per a mitjan gener. Per Nadal es descarta qualsevol sortida. L’anunci d’ahir de fonts jurídiques d’ERC que davant les elevades penes dictades pel Suprem (de 9 a 12 anys de presó) preveuen que les propostes, tot i que no unànimes, seran de classificació en segon grau, va provocar una nova esquerda amb la direcció de JxCat, fins al punt que el penalista Jordi Pina, defensor de Sànchez, Turull i Rull, va fer un comunicat en què reivindica el tercer grau inicial. “Aquesta defensa té el ferm convenciment que la classificació hauria de ser de tercer grau penitenciari, ateses les circumstàncies personals dels meus clients: entorn social que els acull, possibilitat de trobar feina, no perillositat, sense risc de reincidència i sense cap responsabilitat civil imposada, que és l’argument habitual per denegar tercers graus”, sosté Pina. “Aquesta defensa i els meus clients en les darreres setmanes han mantingut un escrupolós respecte envers la tasca dels professionals dels centres penitenciaris que han d’emetre els preceptius informes. En aquest sentit, lamentem les informacions que pretenen justificar i normalitzar la classificació dels interns en segon grau penitenciari.”

Des d’ERC s’indica que faran un plantejament individual per a Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell, que pot anar des de presentar recursos al jutge de vigilància penitenciària per assolir el tercer grau o treballar amb la direcció del penal perquè obtinguin permisos per fer voluntariat, tal com permet l’article 100.2 del reglament penitenciari. A Catalunya, el 100.2 s’ha aplicat mesos després de la classificació, que com a màxim s’ha de revisar cada sis mesos, però tot règim de vida pot modificar-se abans, i sempre amb un posterior control judicial. Les defenses ja han informat a les juntes dels penals de la situació familiar de cada un. En el cas de Forcadell i Bassa, el fet de tenir mares grans podria ser un supòsit per demanar sortides per cuidar-les, com permet l’article 100.2. S’espera que entre el març i el juny vinent els presos polítics tinguin un règim de vida fixat.

El cas dels nou independentistes és excepcional. Ara bé, a Catalunya només nou reclusos han obtingut de forma directa la semillibertat en condemnes superiors als nou anys de presó en els darrers divuit anys, segons Justícia.

LA XIFRA

2
mesos
té ara Justícia per aprovar el règim de vida dels presos polítics. La resposta s’espera per a mitjan gener.

LA FRASE

Aquesta defensa té el ferm convenciment que la classificació inicial hauria de ser el tercer grau
Jordi Pina
advocat de rull, turull i sànchez


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona