Política

Més País, Compromís, Terol Existeix i PRC es mostren oberts a facilitar la investidura de Sánchez

UPN i Fòrum Astúries traslladen el seu ‘no’ al Rei mentre que Coalició Canària critica la negociació amb ERC

Més País, Compromís, Terol Existeix i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) s’han mostrat oberts a facilitar una possible investidura de Pedro Sánchez malgrat que encara no han aclarit quin serà el seu posicionament final. Coalició Canària no ha desvelat quin serà el sentit del seu vot mentre que Unió del Poble Navarrès (UPN) i Fòrum Astúries han traslladat al Rei que votaran ’no’ al líder socialista. Així ho han dit els seus representants en roda de premsa al llarg d’aquest dimarts al Congrés després d’assistir a la ronda de consultes amb Felip VI.

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha dit que tenen “tota la voluntat” de “contribuir a la investidura” però ha dit que s’ha de “confirmar” amb “apostes clares, decidides i valentes” en matèria de justícia social i climàtica del possible govern del PSOE i Unides Podem.

La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, s’ha mostrat crítica amb la negociació del PSOE amb ERC, ha dit que és un “horror” que la governabilitat depengui dels republicans, però no ha aclarit què votarà a la investidura. En canvi, el seu company de coalició, del partit Nueva Canarias, Pedro Quevedo, no s’ha mostrat tan bel·ligerant sinó disposat a “cooperar amb la ruptura del bloqueig polític”.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha dit que vol ser “part de la solució” i que només falta acabar de tancar l’acord amb el PSOE per garantir el seu ‘sí’.

El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, ha obert la porta a donar suport a Sánchez sense donar-ho per fet. També el diputat del PRC, José Maria Mazón, també s’ha mostrat disposat a desbloquejar però ha rebutjat que el PSOE faci concessions a ERC.

El president d’Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza, ha traslladat al Rei que actualment el seu vot és un “no rotund” i s’ha mostrat “preocupat” pel fet que el PSOE estigui buscant un acord amb ERC. “Si canvia de posició, a partir d’aquí podem parlar”, ha dit. El diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, també ha confirmat el seu ‘no’.

Dimecres serà el torn d’Izquierda Unida, el PNB, En Comú Podem, JxCat, Cs, Unides Podem, Vox, PP i PSOE.

Després de la segona jornada d’audiències, el monarca haurà de decidir si proposa un candidat a la investidura.

ERC, EH Bildu, la CUP i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han rebutjat assistir a la ronda de consultes. La ronda de consultes s’inicia amb el partit amb menys representació parlamentària i acaba amb el guanyador de les eleccions. Felip VI ja ha fet vuit rondes de consultes en els últims cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia