Política

Aval ampli al Parlament al decret llei per fomentar les renovables

El Parlament va convalidar ahir, amb l’únic vot en contra de la CUP i l’abstenció del PP, el decret llei del govern de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, que permetrà facilitar especialment la tramitació de nous parcs eòlics –no se n’instal·la cap des de fa set anys– i fotovoltaics a Catalunya. L’objectiu és arribar al 50% d’energia neta el 2030, quan avui tot just s’està en el 8,5%, lluny del 20% que s’havia proposat per al 2020. “Les energies renovables no poden esperar més”, va resumir la consellera d’empresa, Àngels Chacón, que va justificar la urgència per la declaració d’emergència climàtica decretada al maig pel govern. El text inclou la derogació del decret 147/2009, que limitava la implantació de parcs de renovables al país, i fixa un nou procediment més àgil i ràpid, respectant les figures de protecció ambiental, urbanística i paisatgística. A més, es facilita la instal·lació d’eòlica i solar per part de particulars, a qui s’obre la porta perquè puguin emmagatzemar i comercialitzar excedents d’energia. “Cal canviar el paradigma a model distribuït i renovable”, va incidir el diputat d’ERC Ferran Civit.

La CUP va advertir que el decret pot atacar la sobirania municipal, i els comuns van alertar que la desregulació pot generar conflictes al territori i van reclamar millores com una fiscalitat que hi reinverteixi, que es reguli l’equitat territorial i més obertura a la ciutadania. Chacón va indicar que les millores es poden incorporar a la llei de transició energètica, que sortirà a informació pública aquest mes. Ahir també es va aprovar per unanimitat la creació d’una comissió de seguiment sobre l’emergència climàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona