Política

Creix el pressupost a Girona, amb sis milions per a inversions

Els comptes municipals per al 2020 pugen a 123 milions d’euros, un 5% més que els d’aquest any

El govern local diu que no es preveuen “obres faraòniques”

“Nous contractes per al manteniment d’equipaments municipals”

“Prioritzem la seguretat, el dia a dia de la ciutat, la proximitat, la sostenibilitat, així com la millora de l’entorn més immediat dels veïns.” Segons va explicar ahir la tinenta d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas (JxCat), aquests són diversos dels eixos que s’han tingut en compte en l’elaboració del pressupost municipal del 2020. Aquest puja a un total de 123.114.405 euros, cosa que significa un increment del 5% en comparació amb el d’aquest 2019, que va ser de 117.090.900 euros. La regidora va concretar que aquest augment ha estat possible “gràcies a l’actualització dels impostos i les taxes municipals de l’any vinent, que permetran ampliar la recaptació impositiva”. D’altra banda, cal destacar que aquesta tònica a l’alça es reflecteix, sobretot, en dos capítols. D’entrada, el de personal, que per al 2020 augmenta més de dos milions d’euros i se situa al voltant dels 45,2. Això permetrà donar resposta a l’increment salarial previst (del 3%) i la creació de sis noves places: entre altres la del tècnic que hi haurà a la nova oficina energètica municipal o les dues places d’educadores d’escoles bressol, que es van treure amb les retallades i ara es recuperen. A més, dins el capítol de personal es consignen 450.000 euros per als salaris dels agents que s’incorporen a la plantilla de la Policia Municipal.

L’altre capítol que rep una injecció rellevant és el de despeses corrents, que es destina a pagar béns i serveis municipals. S’incrementa fins a tres milions d’euros, i s’arriba a situar en uns 53,5 milions (és a dir, més del 43% del pressupost). Aquí, la principal novetat és que el consistori crearà dos nous contractes globals. El primer puja a 900.000 euros i serà per al manteniment dels equipaments municipals, com per exemple les llars d’infants, escoles, biblioteques, centres cívics o esportius. I el segon, de 600.000 euros, serà d’utilitat per al manteniment de les cobertes i els drenatges d’aquests edificis.

420.000 euros al Modern

En el pressupost per a l’any vinent s’hi recull que sis milions d’euros seran per a inversions (un 4% més que aquest any, en què hi han anat a parar 5.750.000 euros). El projecte que té la partida més elevada és el procés participatiu en què els veïns i veïnes decideixen quines millores volen que es facin als seus barris (tot i que aquest sistema ja s’està reformulant per tal que hi prengui part més gent, de moment s’hi manté un milió d’euros, com en exercicis anteriors).

Altres imports significatius són 420.000 euros per a l’antic Cinema Modern per transformar-lo en un pol de la creació artística, 500.000 per comprar habitatge o mig milió més per renovar la flota d’autobusos. El pressupost també inclou dues partides, de 100.000 euros cadascuna, per a la nova comissaria de barri de Santa Eugènia (a la masia de can Borrassó) o per executar els enderrocs a la nau de l’antiga fàbrica Simon (que ha de convertir-se en el futur institut Ermessenda).

Hi ha, així mateix, una partida de 150.000 euros per al carril bici a la zona de Pericot, 85.000 per a nous semàfors (adaptats per a invidents), 45.000 per a obres a l’Espai LGTBI, 200.000 entre el pla de voreres i el d’asfaltatges, o una aportació anual de 133.000 que servirà per a l’adquisició de la col·lecció de cinema Tomàs Mallol. A més, 430.000 euros són per a millores informàtiques (sobretot, en renovació de llicències) i 30.000 per al centre d’acolliment i serveis socials La Sopa.

LA XIFRA

27
regidors i regidores hi ha al ple de Girona: 9 de JxCat, 6 de Guanyem, 6 del PSC, 4 d’ERC i 2 de Ciutadans.

LA DATA

20.12.19
Es farà el ple per a l’aprovació del nou pressupost. La sessió es preveu que comenci a les 4 de la tarda.

“El mandat dels pactes”

Per part de l’equip de govern a Girona, Maria Àngels Planas (JxCat) va agrair ahir a Guanyem la seva predisposició a l’hora de negociar els comptes, circumstància que ha permès tancar un acord per aprovar-los en el ple extraordinari que es farà divendres de la setmana que ve, 20 de desembre. “Ja vam dir des del principi que aquest seria un mandat de pactes i és bo que altres forces també ho hagin entès d’aquesta manera”, va subratllar. Va assenyalar, a més, que les demandes de Guanyem no tan sols “són assumibles”, sinó que JxCat les comparteix, ja que “donen solucions als reptes en matèria d’habitatge o en emergència climàtica”. Paral·lelament, Planas va allargar la mà a la resta de grups de l’oposició per negociar els comptes del 2020 i no descarta que l’acord pel pressupost entre JxCat i Guanyem es pugui ampliar a altres forces. Uns comptes que, en inversions, “no preveuen obres faraòniques”: “Són més aviat accions petites, necessàries, en àmbits molt diferents i que faran contents els ciutadans.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona