Política

Boris Johnson s’encamina cap a la majoria absoluta

Els sondejos a peu d’urna li atorguen un sòlid avantatge de 86 diputats, mentre que els laboristes de Corbyn s’enfonsarien

Un resultat així permetria aplicar el seu ‘Brexit’ i faria perdre als europeistes l’hegemonia al Parlament

Sonen ja noms de possibles relleus de Corbyn, com ara Keir Starmer

Boris Johnson hauria guanyat les eleccions britàniques amb una majoria de 86 diputats, segons els sondejos a peu d’urna de la BBC i SkyNews. Aconseguiria 368 diputats (de 650), 50 més que el 2017. Seria la major victòria tory des de Margaret Thatcher el 1987.

Els laboristes s’enfonsarien amb 191 diputats (71 menys), el pitjor resultat des de 1983, mentre que els europeistes liberaldemòcrates només en traurien 13. Si es confirma el sondeig, Johnson tindria via lliure per implementar el Brexit que vol i podria governar sòlidament els propers cinc anys. Els europeistes perdrien la majoria al Parlament. És la victòria del Brexit. A l’hora del tancament d’aquesta edició, tot just havia començat el recompte de vots. Els resultat s’aniran sabent durant tota la nit i els definitius es coneixeran a primera hora de la tarda avui.

“Han anat massa lluny”

Al barri de Tottenham, al nord de Londres, ahir no semblava que fos dia electoral. Ningú no en parlava pel carrer. A la sortida d’un col·legi, el Greg, un home de 48 anys d’origen jamaicà, explica que ha votat per Corbyn. “Em sembla una vergonya que estudiants acabin la universitat devent 40.000 euros, crec que els conservadors han anat massa lluny”, diu. Corbyn ha promès la renacionalització dels serveis públics i posar fi a les quotes universitàries.

Tottenham és un barri de classe treballadora i amb moltes minories ètniques. És eminentment laborista. Des de fa 9 anys que tenen un diputat d’aquest partit, David Lammy. Prop de l’estadi del Tottenham hi viu la Karen, una anglesa de 50 anys que diu que no entén com la gent pot votar Johnson. “Pinten Corbyn com un radical i li tenen por, però el veritable radical és Johnson”, assegura. La Karen espera que ningú no tregui majoria perquè, així, hi hauria noves eleccions d’aquí a dos anys i els laboristes s’hi podrien presentar amb un nou líder europeista i centrista. Entre el laboristes hi ha un cert ambient de derrota. Tal com estan els sondejos, considerarien un bon resultat que els conservadors no treguin majoria. Sonen ja possibles successors de Corbyn com ara Keir Starmer i Emily Thornberry.

“Jo sempre he votat els laboristes, però aquest cop he decidit donar suport als liberaldemòcrates perquè són l’únic partit que garanteix la permanència a la Unió Europea”, explica la Paula, una escocesa de 29 anys que en fa vuit que viu a Londres i que treballa en una agència de contractació laboral. Els liberaldemòcrates son l’únic partit proeuropeu declarat i que ha promès la revocació del Brexit si guanya. Havia d’aglutinar el vot europeista, però els sondejos els condemnen a l’ostracisme.

Tot indica que Johnson guanyarà les eleccions. L’única manera de frenar-lo és que perdi l’escó al seu districte electoral d’Uxbridge and South Ruislip, al nord-oest de Londres. El 2017 Johnson va guanyar per només 5.034 vots de diferència, la més curta que tenia un primer ministre des de l’any 1924. Els últims dos anys s’hi ha incrementat la població jove i de minories ètniques. En el seu partit es van plantejar presentar-lo en un districte més segur, però no ho van fer. Els laboristes han presentat com a candidat un jove musulmà nascut a l’Iran.

LA FRASE

Pinten Corbyn de radical i li tenen por, però el veritable radical és Johnson
Karen
Votant laborista i veïna de Tottenham (Londres)

LA XIFRA

5.034
vots
és l’avantatge mínim que té Johnson al seu districte electoral, on s’arrisca a perdre el seu escó.

Cap al xoc de trens amb Edimburg

Daniel Postico

Segons el sondeig a peu d’urna de la BBC i SkyNews, el Partit Nacional Escocès (SNP) obtindria 55 diputats (dels 59 en joc a Escòcia), una victòria contundent ja que guanyaria 20 escons. La líder de l’SNP, Nicola Sturgeon, havia plantejat aquestes eleccions com una consulta per saber si els escocesos volen un nou referèndum d’independència el 2020 –després del que van perdre el 2014– i ho ha inclòs al seu programa electoral.

“Una victòria de l’SNP en aquestes eleccions equivaldria a un clar mandat del poble d’Escòcia perquè es respecti la democràcia i Westminster no pot vetar el dret a decidir del poble escocès”, ha repetit durant la campanya Sturgeon. Johnson ha advertit, però, que si treu la majoria no permetrà la nova consulta. El xoc de trens sembla inevitable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona