Política

La comissió d’investigació del Castor conclou que l’Estat, Escal UGS i ACS han d’assumir responsabilitats

Les conclusions, pactades entre JxCat, ERC i CatECP, seran debatudes en el ple del Parlament de la setmana vinent

La comissió d’Investigació del Castor exigeix que l’Estat, Escal UGS i ACS assumeixin responsabilitats. La comissió ha aprovat aquest divendres les seves conclusions i recomanacions, després de més d’un any de compareixences. Totes les conclusions aprovades formen part de la proposta transaccional entre JxCat, ERC i CatECP, en les quals s’insta el govern espanyol a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor. De fet, segons recull l’agència ACN, es considera que tant l’administració de l’Estat com aquells governs que van participar en la tramitació del magatzem de gas han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer “amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva” o bé “sense concurrència pública”.

Les conclusions hauran de ser debatudes i ratificades pel ple del Parlament de la setmana vinent. La comissió d’investigació del Castor, convocada per darrer cop aquest divendres a les nou del matí, només ha aprovat les conclusions i recomanacions pactades entre JxCat, ERC i CatECP. Les dels altres partits -Cs, PSC, CUP i PP- han estat rebutjades.

El diputat republicà Lluís Salvadó afirma, a través d’un comunicat, que “èticament i políticament no es pot defugir d’allò que han provocat i la comissió ha deixat molt clar que els governs del PSOE i PP, així com les empreses Escal UGS i ACS, són els responsables del desastre del Castor”. “Ha estat un fracàs polític, empresarial, econòmic i social”, afegeix.

Per a Salvadó és evident, tal com recullen les conclusions, que “va ser necessària la concertació i la connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques i d’infraestructures del govern espanyol del període 2000-2014 per fer possible la tramitació administrativa del projecte, amb decisions que es poden considerar irregulars, arbitràries, injustes i amb risc per la seguretat i la salut pública, prioritzant l’interès particular de les empreses participants i contràries a l’interès general”.

“Un projecte de risc”

Les conclusions també denuncien que es permetés que Escal UGS i ACS desenvolupessin “un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic ni aportacions econòmiques”. A partir d’aquí, s’insta el govern de l’Estat que emprengui “les mesures necessàries” per recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com “assegurar que aquests costos no recaiguin ni en els usuaris del gas ni en el conjunt de tota la ciutadania.

Davant del fet que el mateix govern espanyol ha reconegut negligències en el disseny del Castor, se li demana la realització d’una auditoria tècnica del projecte per esbrinar l’existència d’irregularitats, mancances i contrasentits detectats i apuntats per diferents experts; i determinar-ne les responsabilitats pertinents.

En les conclusions també s’insta la Comissió Europea a investigar la responsabilitat del Banc d’Inversions Europeu (BEI) en el seguiment del projecte Castor, i, com a recomanació, que s’avaluï de nou si la indemnització a Escal UGS va suposar “una ajuda il·legal d’Estat”.

S’insisteix en què el cost del desmantellament en cap cas s’ha de fer amb diners públics sinó que hauria d’assumir-los Escal UGS, i es requereix a l’Estat que doni resposta i s’atenguin “els danys materials i morals dels veïns i institucions públiques afectades”.

A més de reconèixer la tasca de l’Ajuntament d’Alcanar, de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i dels promotors de la querella ciutadana “Cas Castor” l’ODG (Observatori del Deute en la Globalització), Xnet i IDHC-Associació de Defensa dels drets Humans, es demana fer un seguiment de les conclusions de la comissió d’investigació, tant en l’àmbit del govern català, com en el parlamentari, pel mateix síndic de greuges, o per altres administracions locals afectades directament pel futur del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres