Política

RASHED KHOUDARY

ACTIVISTA PALESTÍ, COORDINADOR DE JORDAN VALLEY SOLIDARITY MOVEMENT

“Israel vol la nostra terra sense la nostra gent”

“No som en una lluita de palestins contra israelians, sinó en una lluita pel dret internacional”

“No tenim cap esperança que els EUA puguin fer de mediadors”

“Imagineu-vos vivint en una tenda, sense electricitat, aigua ni seguretat i que, a només un quilòmetre, a la colònia israeliana, tinguin piscina”

Resistir l’ocupació
Rashed Khoudary no ha conegut cap altra realitat que l’ocupació israeliana i no està disposat a renunciar a veure l’estat palestí. Posa el seu granet de sorra des de la lluita per la vall del Jordà i els seus recursos, ara en mans d’Israel
Si l’exèrcit israelià ens mata, serà a la nostra terra. No volem viure com a refugiats

Rshed Khoudairy és el coordinador de la campanya Moviment de Solidaritat de la Vall del Jordà. Recentment, ha estat a Catalunya, on ha participat en diversos actes per explicar la seva causa.

Com és la vida a la vall del Jordà?
El 95% de la vall del Jordà està totalment sota control israelià des del 1993. L’acord havia de ser per a només cinc anys i, després, els israelians havien de deixar la terra a l’Autoritat Palestina, però no ho van fer perquè és una àrea estratègica i hi ha recursos, com ara l’aigua. En aquesta zona, no tenim el dret de construir escoles, ni universitats, ni a gaudir de serveis sanitaris. Ni tan sols aigua, tenim.
On van a escola els nens?
Els nens han de fer seixanta quilòmetres cada dia. Es lleven a les cinc del matí per caminar de tres a cinc quilòmetres per carretera i agafar el bus que els ha de dur a escola.
Per què no es va complir el compromís per al retorn de la vall del Jordà als palestins el 1998, tal com s’havia acordat?
Perquè els israelians no volen cap solució. No volen que siguem allà, ni que tinguem el nostre propi país amb les fronteres del 1967. Necessiten la nostra terra sense la nostra gent. Tenim aigua per a tothom, però l’organisme israelià que la controla es nega a compartir-la.
Què li sembla el canvi de posició dels EUA, que ja no consideren il·legals els assentaments jueus a Cisjordània?
La llei internacional diu que són il·legals i la llei s’hauria de complir. S’haurien d’eliminar els assentaments, però Israel porta més colons a confiscar terra i construir nous assentaments amb el suport dels EUA.
El govern de Donald Trump s’ha posicionat molt clarament del costat israelià en el conflicte. Hi ha encara alguna opció que Washington pugui fer de mediador en el conflicte?
No. No hi tenim cap esperança. Menys encara després que hagin reconegut Jerusalem com la capital d’Israel. No som en una lluita de palestins contra israelians, sinó en una lluita pel dret internacional.
Els EUA fins i tot es replantegen la solució dels dos estats.
Els Estats Units no poden decidir sobre la nostra terra. La majoria dels palestins veien amb esperança la solució dels dos estats i han pres la decisió de continuar vivint a la nostra terra. Si l’exèrcit israelià ens mata, serà a la nostra terra. No volem viure com a refugiats.
Té cap esperança en una resolució del conflicte?
Tinc 37 anys i he passat tota la meva vida sota l’ocupació. No podem viure sense esperança.
D’on creu que vindrà la solució?
El 1987, va començar la primera intifada a Palestina i d’aquí van venir els acords d’Oslo. Algun dia, tornarem a tenir una intifada com aquella i ningú no la podrà controlar, per més forta que sigui la tecnologia israeliana i per més suport que tingui dels EUA.
Molta gent podria morir en una nova intifada.
Imagineu-vos vivint en una tenda, sense electricitat, aigua ni seguretat i que, a només un quilòmetre, a la colònia israeliana, tinguin piscina, que els militars israelians vinguin a destruir la tenda dels teus fills. Qui fa servir la violència?
Les dues intifades anteriors no van dur cap solució. Què li fa pensar que una tercera sí?
Poden haver-hi diferents solucions, però quant de temps es pot aguantar el que fa Israel? Algun dia, la gent es despertarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona