Política

JxCat avala la reforma fiscal “per responsabilitat amb el país i amb els socis” però avisa que “no els satisfà”

Pujol retreu especialment la modificació de l’impost de successions

Alerta els comuns que si no acaben aprovant tot el pressupost “aquest acord fiscal no prosperarà”

JxCat avala el pacte del Govern amb els comuns per una reforma fiscal inclosa dins els pressupostos del 2020, però ho fa a contracor i amb molt poc d’entusiasme. El portaveu del grup, Eduard Pujol, ha comparegut en roda de premsa per explicar que la seva formació “valida” l’acord i hi “dona suport” però només “per responsabilitat amb el país i amb els socis de Govern”, ERC, que lidera a l’executiu el vicepresident Pere Aragonès, qui ha capitanejat la negociació amb els comuns en nom de l’executiu. El país necessita pressupostos, i aquest és un pas important”, ha dit Pujol, que ha volgut matisar que el pacte de reforma fiscal amb Catalunya en Comú Podem “té mesures que no satisfan” JxCat.

En aquest sentit, Pujol no ha volgut entrar massa a detallar quins punts té l’acord que disgusten tant al seu grup i s’ha limitat a citar la reforma a l’impost de successions i centrar-se en el desgrat general. “No és 100% el nostre model de societat. Però en un exercici de realisme polític, és el que podem aprovar i aprovem”, ha dit, tot avisant els comuns que si aquest primer pas no culmina en uns pressupostos complets aprovats al Parlament, la reforma fiscal pactada “no prosperarà”. “És el moment d’acabar la feina i fer pressió en aquest tram final”, ha comentat.

Tot i el renec de Pujol per l’acord, el que sí ha volgut detallar són punts del pacte amb els que JxCat s’hi sent identificat i fins i tot treu pit per haver-ne estat proposant. Així, presumeix d’haver demanat “el nom impost d’impacte mediambiental a instal·lacions elèctriques i la rebaixa impositiva sobre les classes amb menor capacitat econòmica”, així com les “bonificacions a successions per a vidus i menors orfes”.

Amb tot, el disgust ha portat a Pujol a remarcar que, per a JxCat, “hi havia altres alternatives a l’increment d’impostos”. En aquest sentit, ha citat “la flexibilització del dèficit i el reconeixement dins el pressupost dels deutes de l’Estat amb Catalunya”. Aquestes dues mesures, però, requeririen de la complicitat del govern espanyol, i és per això que Pujol ha apel·lat a aquells que negocien ara mateix amb el PSOE una possible investidura de Pedro Sánchez. “Tenint en compte que estem en període de negociació, demanem que s’introdueixin aquestes dues coses a les negociacions. Perquè si l’Estat pagués tot el que deu a Catalunya, no caldria apujar impostos”, ha dit.

Malgrat tot, Pujol ha volgut, alhora, “felicitar-se” perquè el Govern i els comuns hagin fet un primer pas per tirar endavant un pressupost “que permetria governar i governar bé”. “Hem incorporat l’agenda dels comuns, hem treballat amb ells i hem acordat amb ells”, ha arribat a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona