Política

ERC avisa el PSOE que negocia per canalitzar el conflicte català

La portaveu, Malta Vilalta, apunta que no ho fan per facilitar la investidura de Sánchez

Explica que socialistes i republicans s’han intercanviat documents i que no hi ha prevista cap nova reunió

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha respost al PSOE que el “xantatge” i les “pressions” no funcionen i que negocien per canalitzar el “conflicte català” per una via política i no per facilitar una investidura del govern de l’Estat. Després que el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, hagi reclamat a ERC tancar un acord perquè sense investidura no hi haurà possibilitat de diàleg, en roda de premsa, Vilalta ha dit que els republicans negocien amb el PSOE per “convicció” d’acord amb la seva aposta pel diàleg i per trobar una via negociada “com reclama la ciutadania”. Els republicans han explicat que de moment no hi ha prevista cap nova trobada amb el PSOE per tractar la investidura però que mantenen el contacte. Vilalta ha subratllat que s’han intercanviat documents preliminars sobre el que s’ha compartit a les reunions on es constaten les diferències i les qüestions on estan més encallats.

De fet, Vilalta ha tornat a pressionar el PSOE en la demanda dels republicans d’una taula de negociació. Els ha dit que si s’aconsegueix la trobada i el compromís de construir una via política per una solució democràtica, “ERC hi serà”. “Si és impossible, que amb ERC no hi comptin”, ha apuntat.

La també secretària general adjunta d’ERC ha dit que continuen negociant amb els socialistes tot i que no hi hagi fixada una trobada física. Del fet que s’hagin intercanviat documents, ha dit que permet anar concretant allò que és més “difícil”. Vilalta ha aplaudit que fins ara s’hagi pogut definir que el que passa a Catalunya “és un conflicte polític”. Ha reconegut que queda pendent però activar la taula de diàleg per abordar el conflicte.

Optimistes davant la sentència del TJUE

La republicana ha iniciat la roda de premsa recordant que comença una setmana que estarà marcada per la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre els drets i la immunitat d’Oriol Junqueras. “És una prova d’estrès per la democràcia espanyola i la justícia que va dictar sentència sense tenir resoldre la decisió prejudical”, ha dit.

Vilalta ha dit que ERC és “optimista” amb el que pot dictaminar el tribunal però que són “prudents”. Passi el que passi s’ha compromès en analitzar els diferents escenaris i defensar els drets polítics de Junqueras fins al final i, si s’escau, demanar una rectificació i que es garanteixin tant els drets de Junqueras com dels electors.

La portaveu ha insistit que la sentència del TJUE més que afectar les negociacions entre PSOE i ERC, marcarà l’actualitat política. “Els efectes seran globals”, ha analitzat. Vilalta ha evitat concretar quines mesures prendrà ERC fins que es conegui la sentència i s’ha limitat a dir que defensaran tots els drets i que es rectifiquin eventuals situacions injustes.

1.700 militants al congrés d’ERC

A banda de la resolució del TJUE, la setmana política d’ERC estarà marcada per la segona fase del congrés que la formació celebrarà dissabte. Vilalta ha dit que servirà per valorar els informes de la presidència política dels últims quatre anys, es debatrà la ponència estratègica política que marcarà el camí d’ERC i la reforma dels estatuts.

En total s’hi ha inscrit 1.700 militants, en un congrés previst únicament per dissabte al matí. Segons ha explicat Vilalta, el gran nombre d’esmenes que s’han presentat a la ponència política han estat acceptades i d’altres s’estan negociant. Les negociacions de les esmenes vives està previst que s’allarguin fins el mateix dissabte.

ERC arribarà al congrés amb la demanda d’una negociació i diàleg per assolir la república catalana al mateix moment que es treballa per “enfortir” el moviment independentista. També per enfortir-se internacionalment, per “guanyar el referèndum inevitable definitivament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona