Política

ERC no se seurà amb el PSOE si l’advocat de l’Estat no es mou

Sánchez es posa de perfil per Junqueras i es refugia en l’acatament judicial

La fiscalia no recula

El PSOE confia en l’acord

El Congrés està llest per si cal la investidura abans de Cap d’Any o Reis

“El cas de Junqueras ni ho complica ni ho facilita.” Aquesta era la indefinida resposta ahir dels diputats i negociadors del PSOE a l’hora de dir si l’aval judicial europeu a Oriol Junqueras allunya o acosta l’abstenció d’ERC per a una investidura de Pedro Sánchez. Per ERC, però, l’aval a la immunitat de Junqueras marca un abans i un després i ahir la portaveu, Marta Vilalta, va exigir la nul·litat de la sentència de l’1-O, la llibertat del líder empresonat i va fer saber al PSOE que no es tornaran a seure fins que l’advocacia de l’Estat es mogui. “No ens tornarem a seure amb el PSOE fins que no sapiguem què pensa el PSOE sobre aquesta sentència, i quines valoracions en fa, què diu i què farà l’advocacia de l’Estat”, desafia Vilalta als interlocutors socialistes.

Si bé Sánchez es vantava en campanya de controlar la fiscalia en una entrevista a RNE –l’endemà s’esmenava–, ERC i el PSOE han assumit que la fiscalia va per lliure sense control de La Moncloa, com ho prova que ahir no reculés i exigís executar immediatament la inhabilitació de Junqueras. Així que el termòmetre republicà del tarannà del PSOE és l’advocacia de l’Estat, la mateixa que abans del judici de l’1-O va rebaixar l’acusació de rebel·lió a sedició. Amb Sánchez de perfil i renunciant a dir res, la vicepresidenta, Carmen Calvo, es refugiava en l’acatament judicial, sostenia que no afecta la sentència del 14 d’octubre i advertia que la investidura “no té a veure amb l’espai en què té lloc aquesta sentència”. La Moncloa va trigar set hores a emetre un comunicat “acatant les resolucions dels tribunals espanyols i també dels supranacionals, a la jurisdicció de la qual se sotmet en virtut dels tribunals”. Ras i curt: recorda al Suprem l’obediència al marc de la UE. Dels vuit punts, el vuitè advoca per obrir una nova etapa política. Però ERC mira el sisè, que diu que “l’advocacia de l’Estat està estudiant amb el degut deteniment la sentència i presentara el seu escrit els pròxims dies”. És aquí on ERC examina les ganes del PSOE de “posar fi a la via repressiva”.

Amb els negociadors del PSOE fent cara de pòquer i confiant en l’acord, el Congrés està llest per si ha de fer el ple d’investidura els dies 27, 28 i 30 de desembre o bé els dies 2, 3 i 5 de gener. En mans d’ERC –i del PSOE– queda si hi pot haver acord abans de Cap d’Any o de Reis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES