Política

Mesa de governs des del gener i la consulta al final

L’acord PSOE-ERC blinda la bilateralitat i la mesa 15 dies després que Sánchez formi govern

La votació seria legal

El secret millor guardat de la negociació més opaca va veure la llum ahir, i el PSOE i ERC van desvelar a dos dies de la investidura de Pedro Sánchez quin és el preu de l’abstenció dels republicans. L’acord del PSOE, el PSC i ERC blinda la bilateralitat Estat-Generalitat i crea una “mesa entre el govern d’Espanya i el govern de la Generalitat de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític” que es reunirà per primera vegada al gener només quinze dies després que Sánchez hagi format govern. Al final de tot el procés, hi pot haver una “consulta a la ciutadania” sobre l’acord si és que hi ha un acord.

Una pàgina i mitja és el que ocupa l’acord dels socialistes i els republicans pactat per iniciar la legislatura estatal i alhora abordar el conflicte polític. I aquest és el punt de partida: “El reconeixement que existeix un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya.” Proscrites queden ja expressions com el clixé de la “crisi de convivència” a la qual es va aferrar en campanya el Sánchez candidat i de la qual abjura el Sánchez que vol ser investit per primera vegada després del seu doble fracàs del 2016 i del juliol del 2019.

El ressò de Pedralbes

Si a la cimera de Pedralbes del desembre del 2018 la clau de l’èxit va ser no citar la Constitució i substituir-la per l’eufemisme “en el marc de la seguretat jurídica”, el llegat ressona en l’acord PSOE-PSC-ERC. La mesa “actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament jurídic democràtic”, diu ara un acord que tampoc no cita enlloc la Constitució. La gràcia de l’eufemisme és que l’ordenament és actualment el constitucional però no es tanca la porta que pugui ser un altre en un futur. La fi de la repressió es recull en el desig de “superar la judicialització”.

Dret d’autodeterminació

La mesa de governs serà formada per la delegació estatal i la catalana de forma paritària i amb els noms que cada part decideixi. I no serà un fòrum sense calendari: “Establirà terminis concrets per a les seves reunions i per presentar les seves conclusions.” Tal com exigia ERC, el dret a l’autodeterminació no és vetat: “Totes les parts aportaran amb llibertat de continguts les propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions respecte de cada proposta.” I perquè els debats no quedin en els llimbs, hi ha “seguiment i garanties de compliment dels acords”. La consulta, això sí, es farà només si hi ha acord: “Les mesures en què es materialitzin els acords seran sotmeses en el seu cas a validació democràtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema juridico-polític.”

La mesa bilateral, això sí, “es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, que s’hauran de potenciar”. I aquí el PSOE, el PSC i ERC citen pel seu nom la comissió bilateral Estat-Generalitat fixada en l’Estatut i la taula de partits que resideix al Parlament.

LA FRASE

Les mesures en què es materialitzin acords seran sotmeses en el seu cas a validació democràtica a través de consulta
Acord PSOE-PSC-ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona